Mirem el passat?

14 fotografies de l'exposició confeccionada gràcies al fons de l'Arxiu de la Diputació de Barcelona

Molt sovint imaginem els arxius com cambres fosques plenes de documents antics que acumulen pols al llarg del temps i suposem inservibles. Per combatre aquesta idea, l’Arxiu de la Diputació de Barcelona vol fer valer el seu fons documental, nodrit al llarg de dos-cents anys d’història, com a testimoni de l’evolució social, paisatgística i arquitectònica del país. 

L’Arxiu de la Diputació de Barcelona acull en el seu fons des de diaris de govern de l’antiga Mancomunitat i expedients acadèmics de l’Escola Industrial fins a testimonis gràfics que tracen l’evolució del patrimoni arquitectònic local, un material molt valuós per a la reconstrucció i conservació d’edificis històrics d’arreu del país. L’arxiu mira i projecta el seu fons al futur per generar coneixement des de la conservació, la descripció i la gestió d’una informació verídica i de qualitat amb l’objectiu de dissenyar els arxius del segle XXI.

I en ple segle XXI, una de les iniciatives més llamineres de l’Arxiu de la Diputació de Barcelona és la de donar a conèixer una part del seu fons fotogràfic, la formada per les imatges de tres fotògrafs reconeguts: Antoni Gallardo, Emili Juncadella i Frederic Juandó Alegret, el treball dels quals va ser cedit a l’Arxiu. A l’exposició #MiremelPassat, comissariada pel periodista Albert Garcia, s’hi poden veure instantànies del primer terç del segle XX distribuïdes en dues temàtiques, societat i esports, que retraten la vida i costums de l’època. La mostra es pot visitar a l’Edifici de l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona fins al 16 de setembre de 2019, i després d’aquesta data seguirà itinerant per diversos espais. Us descobrim 14 de les fotografies (i un trosset del passat) que hi trobareu:


1. Barcelona, cruïlla del Passeig de Gràcia amb el carrer Diputació, cap al 1920.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona2. Socis del Club Natació Barcelona que van participar a la Copa Nadal, 24 de desembre de 1911.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona3. Dones en una parada de venda de roses a la Festa de la Rosa, al Turó Park, cap al 1914.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona4. Ciutat d’Amber a l’Índia, 1929.

Foto: Emili Juncadella / Arxiu de la Diputació de Barcelona5. Partit de futbol al camp de l’Europa amb el temple de la Sagrada Família de fons, 1915.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona6. La Rambla de les Flors de Barcelona, principis dels anys 30.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona7. Exhibició de jujutsu, amb Valentín Gómez, campió d’Espanya, i J. Llopis al concurs atlètic celebrat a Mataró el 1912.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona8. Primer vol complet a Espanya. Antic hipòdrom de Can Tunis, Barcelona, febrer de 1910.

Foto: Antoni Gallardo i Garriga / Arxiu de la Diputació de Barcelona9. Les senyoretes Rius al Passeig de Gràcia, davant del cafè-teatre Novedades (entre Gran Via i Casp), cap al 1910.

Foto: Antoni Gallardo i Garriga / Arxiu de la Diputació de Barcelona10. Luisita i Lolita Marnet. Lolita (a la dreta), d’onze anys, va guanyar la prova per senyoretes del Xè Concurs Internacional de Lawn-Tennis. Pistes del Catalunya Lawn-Tennis Club, abril de 1912.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona11. Cursa internacional de globus aerostàtics (Copa Gordon Bennett) al Poblenou, 1907.

Foto: Antoni Gallardo i Garriga / Arxiu de la Diputació de Barcelona12. Diada de Sant Jordi als carrers de Barcelona, 1933.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona13. Jugadora de golf a l’antic camp del barri de Pedralbes de Barcelona, entre 1912 i 1914.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona14. Joan Martí Viñolas, pioner del ciclisme a Catalunya, conegut com “el Martí de la Garriga”, 1912.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de BarcelonaNou comentari

Quan Robert Capa va retratar la guerra a Aitona
Hi havia arribat com a fotoperiodista de la darrera ofensiva de l'exèrcit republicà a Catalunya
Més entrades...