Molt sovint imaginem els arxius com cambres fosques plenes de documents antics que acumulen pols al llarg del temps i suposem inservibles. Per combatre aquesta idea, l’Arxiu de la Diputació de Barcelona vol fer valer el seu fons documental, nodrit al llarg de dos-cents anys d’història, com a testimoni de l’evolució social, paisatgística i arquitectònica del país.

L’Arxiu de la Diputació de Barcelona acull en el seu fons des de diaris de govern de l’antiga Mancomunitat i expedients acadèmics de l’Escola Industrial fins a testimonis gràfics que tracen l’evolució del patrimoni arquitectònic local, un material molt valuós per a la reconstrucció i conservació d’edificis històrics d’arreu del país. L’arxiu mira i projecta el seu fons al futur per generar coneixement des de la conservació, la descripció i la gestió d’una informació verídica i de qualitat amb l’objectiu de dissenyar els arxius del segle XXI.

I en ple segle XXI, una de les iniciatives més llamineres de l’Arxiu de la Diputació de Barcelona és la de donar a conèixer una part del seu fons fotogràfic, la formada per les imatges de tres fotògrafs reconeguts: Antoni Gallardo, Emili Juncadella i Frederic Juandó Alegret, el treball dels quals va ser cedit a l’Arxiu. A l’exposició #MiremelPassat, comissariada pel periodista Albert Garcia, s’hi poden veure instantànies del primer terç del segle XX distribuïdes en dues temàtiques, societat i esports, que retraten la vida i costums de l’època. La mostra es pot visitar a l’Edifici de l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona fins al 16 de setembre de 2019, i després d’aquesta data seguirà itinerant per diversos espais. Us descobrim 14 de les fotografies (i un trosset del passat) que hi trobareu:


1. Barcelona, cruïlla del Passeig de Gràcia amb el carrer Diputació, cap al 1920.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona2. Socis del Club Natació Barcelona que van participar a la Copa Nadal, 24 de desembre de 1911.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona3. Dones en una parada de venda de roses a la Festa de la Rosa, al Turó Park, cap al 1914.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona4. Ciutat d’Amber a l’Índia, 1929.

Foto: Emili Juncadella / Arxiu de la Diputació de Barcelona5. Partit de futbol al camp de l’Europa amb el temple de la Sagrada Família de fons, 1915.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona6. La Rambla de les Flors de Barcelona, principis dels anys 30.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona7. Exhibició de jujutsu, amb Valentín Gómez, campió d’Espanya, i J. Llopis al concurs atlètic celebrat a Mataró el 1912.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona8. Primer vol complet a Espanya. Antic hipòdrom de Can Tunis, Barcelona, febrer de 1910.

Foto: Antoni Gallardo i Garriga / Arxiu de la Diputació de Barcelona9. Les senyoretes Rius al Passeig de Gràcia, davant del cafè-teatre Novedades (entre Gran Via i Casp), cap al 1910.

Foto: Antoni Gallardo i Garriga / Arxiu de la Diputació de Barcelona10. Luisita i Lolita Marnet. Lolita (a la dreta), d’onze anys, va guanyar la prova per senyoretes del Xè Concurs Internacional de Lawn-Tennis. Pistes del Catalunya Lawn-Tennis Club, abril de 1912.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona11. Cursa internacional de globus aerostàtics (Copa Gordon Bennett) al Poblenou, 1907.

Foto: Antoni Gallardo i Garriga / Arxiu de la Diputació de Barcelona12. Diada de Sant Jordi als carrers de Barcelona, 1933.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona13. Jugadora de golf a l’antic camp del barri de Pedralbes de Barcelona, entre 1912 i 1914.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de Barcelona14. Joan Martí Viñolas, pioner del ciclisme a Catalunya, conegut com “el Martí de la Garriga”, 1912.

Foto: Frederic Juandó Alegret / Arxiu de la Diputació de BarcelonaNou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa