Drzewo Zycia, que vol dir arbre de la vida, és una petita casa groga del poblet de Malawa, al sud de Polònia, on sempre hi entra llum i esperança. És un centre de recuperació per a noies que pateixen trastorns alimentaris. Hi viuen entre l’aire fresc de la natura, els colors càlids que deixa el sol quan penetra els vidres, mantes estampades i guitarres i cançoners per divertir-se fent música. Tenen el repte de ser adolescents en un món de supermodels perfectes, de cirurgies estètiques, de modes que ens diuen com hem de ser i com ens hem de vestir. Viuen a Malawa per combatre l’Ana, com anomenen la veu que domina la malaltia, i desitgen tornar a fer vida normal.

Marie Hald és una fotògrafa que ha pogut fer vida amb les internes i ha descobert que l’anorèxia no és només el fet de voler estar prima, sinó que neix de l’anhel del control i d’un desig d’imposar ordre en un món que sovint sembla caòtic i confús. Hald se sent orgullosa dels passos que fan cada dia i d’haver pogut acompanyar-les en el camí, en els moments de feblesa i d’enyorança, amb les restriccions en el menjar i també en les estones de diversió. Per això, amb Les noies de Malawa vol mostrar la tendresa dels moments més íntims que ha viscut a la casa i la fortalesa que desprenen cadascuna d’elles.


1. 34 ºC. La Kaia, la Karolina, l’Ania, la Carolina, l’Agata i la Nikola seuen al jardí de la que anomenen la seva casa d’estiueig. Les pauses entre els àpats i la teràpia sovint les passen estirades amb mantes a la gespa. L’Ella és la directora de la casa Drzewo Zycia. Va iniciar aquest projecte perquè la seva filla patia un trastorn alimentari i, a falta d’un bon tractament a Polònia, va decidir començar la seva pròpia casa de recuperació basant-se en un tractament de filosofia americana.


2. L’Ania (16 anys) és a l’habitació que comparteix amb dues de les altres noies. “De fet, jo no tenia ni idea que les fotografies de les models que surten a les revistes estan retocades o que els famosos de Hollywood se someten a operaciones estètiques”.


3. L’Agata (17 anys) ha tingut anorèixa durant els dos últims anys. “Tot va començar a la classe de biologia, on estàvem tractant els temes de l’alimentació sana i les calories. Em va agradar el control després de perdre els tres primers quilos. Em sentia sola i em costava parlar dels meus sentiments. Per això vaig pensar que perdre pes m’ajudaria a fer amics. I lavors tot va començar lentament: m’agradava la sensació de passar gana, em feia sentir forta. Mai abans havia mentit als meus pares, però ben aviat em vaig veure immersa en un seguit de mentides i històries”.


4. La Karolina (18 anys) recolza el cap a la taula mentre altres noies llegeixen o fan mots encreuats.


5. “Dins meu hi ha una part fosca. L’anomeno Ana”. La Kaia (19 anys) sent una veu al seu cap, l’anorèxia. Li diu que és dolenta i dèbil perquè menja i que lletja serà quan guanyi pes.


6. Després de l’últim àpat, les noies poden estar-se als dormitoris de la planta alta, on dormen en habitations de tres. L’Agata i la Wiktoria toquen la guitarra mentre l’Ania canta. Totes tres són grans fans de la cantant americana Demi Lovato, que també va patir un trastorn alimentari. Si se sent trista, l’Ania canta o escolta les seves cançons.


7. La Karolina (18 anys) i la Kaia (19 anys) es van fer molt amigues des del primer dia que van entrar a la casa. Les dues han estat hospitalitzades: la Karolina per bulímia i la Kaisa per anorèxia. Després de l’últim àpat tenen el costum de prendre un cafè i fumar bans d’anar a dormir.


8. Els llums s’apaguen a les 22 h. La Karolina s’acotxa amb el seu ós de peluix.


9. Després d’esmorzar, l’Agata llegeix a la gespa de Drzewo Zycia. Té moltes games de tornar a estar bé i intenta concentrar-se en els seus objectius vitals. L’Agata vol set fotògrafa i anar als concerts de l’Adele.


10. L’esmorzar és l’únic àpat en què les noies poden escollir què volen menjar. La Kaia rumia quins ingredients posarà al seu iogurt.


11. L’Ania escriu el seu diari personal. Troba a faltar els de casa.

12.
La Karolina seu amb el seu ós de peluix. Només està permès utilitzar el telèfon mòbil dues hores a la setmana i troba a faltar els seus pares i la seva parella.


13. Una nit, la Karolina es fica al llit de la Kaia i miren revistes. Torna al seu llit al matí abans que les infermeres les llevin.


14. Ha arribat l’últim dia de la Kaia (19 anys) i la Natalia (17 anys) a Drzewo Zycia. La Kaia està nerviosa i preocupada per començar una nova etapa sense els horaris programats i la teràpia. Ha decidit anar a viure amb el seu pare perquè a casa de la seva mare és on va començar la malaltia i li porta mals records.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 27, 2016 | 10:17
    Anònim juny 27, 2016 | 10:17
    Endavant i molta sort!
  2. Icona del comentari de: Elisabeth Tarrats a juliol 02, 2016 | 11:30
    Elisabeth Tarrats juliol 02, 2016 | 11:30
    El futur és vostre. Esteu lliurant un combat que el guanyareu. Fer front als obstacles, us està fent cada vegada més fortes. Arribareu al cim. Força!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa