La mostra Toni Catany. D’anar i tornar és el primer recorregut retrospectiu del fotògraf mallorquí des de la seva mort el 2013. L’exposició, que es pot visitar a La Pedrera des del 15 de març fins al 17 de juliol, revela un Catany diferent i es proposa comprendre millor l’extens univers de l’artista. Amb una majoria d’obres inèdites, el projecte està comissariat per Alain D’Hooghe i Antoni Garau, vicepresident i director de la Fundació Toni Catany respectivament.

Us oferim un tast de la mostra.


Nin Eivissa (1967)

Foto: Toni Catany


«Les meves fotos són autobiogràfiques, tant si hi ha un cos com si mostren un melicotó. Quan he de menester expressar-me, les fotos que faig han de sortir del cor».

«M’obsessiona el temps. Escollir una flor mústia, unes fruites podrides o unes copinyes és la meva manera de parlar del temps.»

Toni Catany


Natura morta. Núm. 186 (1991)

Foto: Toni Catany


A Isla Margarita, Veneçuela. Polaroid transportada (1996)

Foto: Toni Catany


Alexis. Cuba. Polaroid transportada (1997)

Foto: Toni Catany


Eulogia. Platja Medina. Veneçuela (2006)

Foto: Toni Catany


L’exposició mostra unes cent cinquanta fotografies i fa una revisió transversal del treball de Catany: entrecreua cronologies i geografies, des de la Mediterrània al Carib o l’Índia, posant un èmfasi especial en les fotografies realitzades en la darrera etapa.

Índia (2009)

Foto: Toni Catany


Índia (2009)

Foto: Toni Catany


Índia (2009)

Foto: Toni Catany


Altar profà núm. 30 (2009)

Foto: Toni Catany


Indonèsia, Sud-est asiàtic (2010)

Foto: Toni Catany


Les imatges de Catany sovint semblen suspeses en el temps. Un efecte d’atemporalitat que aconsegueix experimentant amb els procediments, ja sigui recuperant tècniques del segle XIX com el calotip o bé provant sistemes nous, com és el cas de les polaroids transportades i, en els darrers anys, de la càmera digital.

Bodegó núm. 121 (2012)

Foto: Toni Catany


Bodegó núm. 122 (2012)

Foto: Toni Catany


La Fundació Catalunya-La Pedrera presenta un programa d’activitats paral·leles a l’exposició, que permetran al públic aprofundir en l’univers creatiu del fotògraf mallorquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa