Foto: Premsa de l’Ajuntament de Sant Cugat


En aquest 23 de juliol vestit de 23 d’abril, al monestir de Sant Cugat, el lloc on Gabriel Ferrater impartia classes de literatura catalana i lingüística quan la seu de la Universitat de Barcelona estava aquí, s’ha anunciat el guanyador del 18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Ferrater: l’escriptor i periodista Andreu Gomila (Palma, 1977), amb el llibre Felanitx. El guardó està dotat amb 8.530 euros, amb una escultura del santcugatenc Pep Codó i amb la publicació del llibre a Edicions 62.

Jordi Cornudella, membre del jurat i editor d’aquesta obra que sortirà a la tardor, ha destacat que “la poesia de Gomila és intimista, no gens grandiloqüent” i “que Felanitx mostra el lloc de creixença, l’arrelament de la vida de l’Andreu”. Gomila, per la seva part, ha explicat que el llibre (estructurat en dues parts: un primer poema de prop de 450 versos dedicats a Felanitx, i una segona formada per 21 poemes) respon a dues preguntes: què som i d’on som. I que ens convida a reflexionar sobre “com el lloc i la gent que hi coneixes et condiciona a ser com ets”.

Marta Pessarrodona, que també forma part del jurat, ha volgut remarcar un fet prou destacable: “Aquest premi demostra la potència de la ciutadania”. Ho diu perquè va néixer gràcies a l’empenta d’un grup de persones –entre les quals hi havia Ramon Barnils, i que més tard constituirien la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater–, que van anar a veure l’alcalde que aleshores hi havia a Sant Cugat, Lluís Recorder, i Xavier Folch, de Grup 62, per crear aquest certamen que, des del 2002, impulsa la poesia catalana i homenatja Gabriel Ferrater, qui, nascut a Reus, va viure els seus últims anys de vida, del 1965 al 1972, en aquesta ciutat.

Entre els premiats d’altres anys hi ha Dolors Miquel, Albert Roig i Eva Baltasar. Ho assenyala Cornudella: “No és un premi de capelletes, ni de tendències, ni d’escola: els llibres que s’han premiat en totes les edicions, d’estils ben diferents, dibuixen tot un panorama de la literatura catalana”.

Nou comentari

El piano

Comparteix

Last Dance

It's my last chance/ For romance tonight
Comparteix

Chiquitita

Si es que tan triste estás/ para qué quieres callarlo
Comparteix

La Gymnopédie de Satie

Escoltem una de les peces més conegudes del compositor francès
Comparteix

Tantes coses a fer

La vida és el que et passa/ mentre fas plans per tenir-ho tot lligat

Passadís

Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari
Comparteix

El silenci dibuixat

14 dibuixos plens de força, misteri i profunditat

Comparteix