La novel·la Aterratge, publicada per Club Editor, és la història d’un aterratge literal i d’un aterratge emocional. És un llibre sobre supervivència que ens parla del renaixement després de la catàstrofe. “Soc desig i dubte –apunta la narradora–. Desig, ara ja molt intens, de continuar vivint; i dubte de si en sabré”. Us oferim l’arrencada de la novel·la.

Foto: Catorze

Ara fa quatre mesos me’n vaig anar a Islàndia amb tres desconeguts. Rectifico: dos desconeguts i un fotògraf de qui només sabia el nom francès i que es pren el cafè amb un sobret i mig de sucre. Ell, de mi, confio que ho ignorés tot, tret que em prenc el cafè sense ensucrar. La tarda que vam coincidir al Salambó en Pierre em va explicar que al novembre agafaria un avió per anar a fer fotos d’un altre avió, caigut al mig del no-res. Quaranta-sis anys després de l’accident, el fuselatge de la nau encara era al mateix lloc. Sense ales, ple de forats, però al mateix lloc. No sé què em va passar pel cap, o sí: va ser la dèria de les metàfores.

*

21 de novembre del1973. Guerra Freda. Un avió militar nord-americà sobrevola Islàndia en una missió de rutina i el temps fa de les seves. És propi de l’illa: ara diries que fa bo i al cap de mig minut t’han d’amputar els dits. Vinga neu i gel i vent a l’engròs. El segon de bord, que condueix l’avió durant el trajecte de tornada a Keflavík, és Gregory Fletcher, un pilot de vint-i-sis anys amb més intuïció que experiència.

Neva molt i tant i pertot. El cel dispara bales de gel, el vent escampa la ràbia de la natura revoltada. Els dos motors es donen per vençuts. Un sotrac arrenca crits instintius dels passatgers i estén l’estat d’alarma dins de set cervells sense que calgui proclamar-lo per cap altaveu. O actuen de pressa o s’estimbaran contra una glacera. Han de virar cap al sud.

L’estadística no preveu que hagis de fer un aterratge forçós quan només sumes vint-i-una hores de vol en un C-117, però l’estadística menteix als ulls dels qui els toca el rebre. El copilot de la nau, Gregory Fletcher, agafa el timó del destí. I sí, caure al mar sembla millor que xocar contra una muntanya de glaç. No està escrit enlloc que agonitzar d’hipotèrmia a l’Atlàntic durant uns segons eterns sigui preferible a un impacte letal, però potser. Sempre hi ha un potser que alimenta l’esperança.

*

Ens vam encaminar alhora cap a l’única taula lliure i vam decidir compartir-la, perquè ell no esperava ningú i a mi tot m’estava bé o tot se me’n fotia. No recordo com va ser que vam començar a parlar dels seus viatges fotogràfics. La càmera que duia penjada devia servir per trencar el gel. Mentre remenava el cafè amb una calma de les que abans m’exasperaven, en Pierre va comentar que Islàndia era una altra galàxia a quatre hores de distància. L’eslògan va fer el fet: em vaig dir que Islàndia era la resposta encertada. Plantar-me a una altra galàxia, per què no. Fugir de la Via Làctia.

Ni que el miratge només durés quatre dies.

*

20 de març del 2020. Ja he viscut una primavera feta de boira i d’ofec i de ves a saber si el futur existeix. Fa tres anys els udols de l’horror em perforaven els timpans i m’envaïa en silenci una urgència de mal confessar: com més aviat toquis fons, més aviat remuntaràs. Avui pels carrers buits de Barcelona passegen senglars, són lletjos com un pecat, podrien mossegar o envestir algú. Els desconcerta l’absència de vianants i vehicles. Trobo entranyable aquest seu què-està-passant, no gaire diferent del nostre.

Estic segrestada en un pis sense balcó ni plantes, però ja han florit els geranis a la terrassa dels meus pares; me n’han enviat una foto i gairebé n’he sentit l’olor.

Mira que acabar-se el món quan començava a refer-me.

L’avió caigut al mig del no-res, que encara és al lloc on va caure. Foto: Cesc Sales

Aterratge

© 2023, Eva Piquer.
© 2023, Club Editor 1959, S.L.U., per l’edició.

Pots comprar Aterratge a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Més notícies

L’avió dels supervivents

Comparteix
14 imatges de Cesc Sales fetes a la platja islandesa de Sólheimasandur
: - Mobile

I si t’enamores d’un nazi?

Comparteix
Arendt havia admirat Heidegger de cap a peus, se n'havia anat al llit amb ell, s'hi havia fusionat
: - Mobile

Que el cos esdevingui escriptura

Comparteix
La prosa franca, hipnòtica i depurada d’Annie Ernaux se’t fica endins abans que te n’adonis
: - Mobile

Et violo perquè t’estimo

Comparteix
Christine Angot reprèn el tema de l'incest que va patir per part del seu pare
: - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Teresa Costa-Gramunt a febrer 01, 2023 | 18:24
  Teresa Costa-Gramunt febrer 01, 2023 | 18:24
  Llegirem "Aterratge"
 2. Icona del comentari de: Lola Serra a febrer 20, 2023 | 09:17
  Lola Serra febrer 20, 2023 | 09:17
  Vull llegir l, Aterratge, les paraules del triplet, que mostren són dures, però no crec que tan com el meu calvari de vida, si ho vull provar.
 3. Icona del comentari de: Raquel a març 04, 2023 | 14:08
  Raquel març 04, 2023 | 14:08
  Yo también estoy pasando un calvario, así defino yo mi vida... Tendré que leerlo!
 4. Icona del comentari de: Mar a març 06, 2023 | 19:57
  Mar març 06, 2023 | 19:57
  Aterratge m'ha atrapat, transportat, ensenyat. La llum al final del tunel és la llum que travessa finestres recén creades en un mur abans impenetrable. És el fanal pels aterratges d'emergència, en que deixes un tros de cor entre rocs i destrosses. Moltes gràcies, Eva Piquer.
 5. Icona del comentari de: Laura DF a març 09, 2023 | 09:54
  Laura DF març 09, 2023 | 09:54
  M'han fascinat els símils i les metàfores d'aquest llibre. Ens mostra la vida tal com és, amb la il·lusió, la tristesa, la buidor, la sensació de sentir-se perduda, creure't perduda però al mateix temps avançar sense saber cap a on. M'agrada perquè no hi ha ornaments. És la vida, és així.
 6. Icona del comentari de: Jordi a març 27, 2023 | 08:07
  Jordi març 27, 2023 | 08:07
  Soc pilot d'avió, retirat ja, i conec les restes de l'avió protagonista de la història d'un viatje anterior a Islàndia. Llegiré la novel·la, a veure en que para la historia.
 7. Icona del comentari de: Mercè a març 31, 2023 | 13:53
  Mercè març 31, 2023 | 13:53
  Intueixo que m'atraparà. El buscaré a les llibreries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa