És gràcies a la fotografia que podem conèixer la metamorfosis, tant arquitectònica com urbanística, de Barcelona. La seva evolució ens ha estat narrada a través dels ulls dels fotògrafs: des del 1860 amb el Pla Cerdà, fins al 1936, amb la Guerra Civil, i de manera més sistemàtica a partir de la restitució de la Democràcia el 1979, el període preolímpic de mitjan anys vuitanta, i els efectes del capitalisme financer, entre el 2008 i el 2011.

Survey Barcelona. Una mirada fotogràfica sobre les transformacions de la ciutat, 2015-2023 explica l’evolució ecològica que ha fet la ciutat en vuit anys. Editat per l’Ajuntament de Barcelona, està presentat en dos volums: al primer hi trobem més de 600 imatges que mostren els nombrosos projectes que s’han dut a terme: des de l’increment del verd i la mobilitat més sostenible, fins a l’augment de l’habitatge públic i la millora dels equipaments. En el segon s’expliquen, un per un, tots aquests projectes transformadors. Adrià Goula ha estat l’encarregat de seleccionar els deu fotògrafs: Milena Villalba, Andrés Flajszer, Pedro Pegenaute, Aitor Estévez, Jon Tugores, Xavi Bou, Joan Diví, Adrià Goula, Maite Caramés, Pol Viladoms i Simona Rota. Tal com explica Goula: “Hem volgut distanciar-nos de la manera tradicional de dur a terme aquest tipus de projecte fotogràfic, que repartia el territori per zones que s’assignaven a un fotògraf. Això donava un resultat fragmentat, on cada autor treballava un espai en concret, i el resultat final estava format per un patchwork d’interpretacions fotogràfiques que impedien tenir una mirada de conjunt homogènia sobre el territori.” A la secció Barcelona Llibres, que fem amb l’Ajuntament de Barcelona, us convidem a passejar per 14 llocs renovats de Barcelona.1. Foto de Pedro Pegenaute a la superilla de Sant Antoni.
Forma part de l’apartat: La superfície: la reurbanització de carrers i la vegetalització de zones més minerals.2. Foto de Pedro Pegenaute a la superilla del Poblenou.
Forma part de l’apartat: La superfície: la reurbanització de carrers i la vegetalització de zones més minerals.3. Foto d’Adrià Goula a els Cirerers.
Forma part de l’apartat: L’arquitectura: els nous edificis d’habitatge públic i equipaments i la relació amb la ciutat.3. Foto d’Andrés Flajszer als refugis climàtics de l’escola de les Aigües.
Forma part de l’apartat: Els usos: els elements dels espais públics i la interacció amb la gent.4. Foto d’Andrés Flajszer a la Gran Clariana de les Glòries.
Forma part de l’apartat: Els usos: els elements dels espais públics i la interacció amb la gent.5. Foto de Maite Caramés a l’habitatge social Tànger.
Forma part de l’apartat: Els habitatges: la personalització dels interiors dels habitatges públics per part dels seus usuaris.6. Foto de Maite Caramés als gabitatges de gent gran Glòries 3.
Forma part de l’apartat: Els habitatges: la personalització dels interiors dels habitatges públics per part dels seus usuaris.7. Foto d’Aitor Estévez a l’avinguda Meridiana.
Forma part de l’apartat: L’espai públic de nit.8. Foto de Simona Rota a l’Antiga Fàbrica Mercedes-Benz.
Forma part de l’apartat: La vegetació: el verd en detall9. Foto de Pol Viladoms a la piscina Turó de la Peira.
Forma part de l’apartat: Els interiors: els interiors dels equipaments com a nous espais públics.10. Foto de Pol Viladoms a la Biblioteca Gabriel García Márquez.
Forma part de l’apartat: Els interiors: els interiors dels equipaments com a nous espais públics.11. Foto de Milena Villalba al parc de la plaça Sóller.
Forma part de l’apartat: Els parcs: organització general dels parcs i les noves zones verdes.12. Foto de Milena Villalba a la Gran Clariana de les Glòries.
Forma part de l’apartat: Els parcs: organització general dels parcs i les noves zones verdes.13. Foto de Jon Tugores de la superilla de Sant Antoni.
Forma part de l’apartat: “L’aire: la mirada aèria”.14. Foto de Jon Tugores de la Gran Clariana de les Glòries.
Forma part de l’apartat: “L’aire: la mirada aèria”.

Més notícies

Quan Franco va arribar a Barcelona

Comparteix
14 fotografies que mostren com les tropes feixistes es van fer amos de la ciutat
:  - Mobile

Les fotos de la Barcelona d’ahir, a un sol clic

Comparteix
Passegem pels llibres que l'Arxiu Fotogràfic posa a disposició de tothom
:  - Mobile

L’escola del Mar, el miracle de fa 100 anys

Comparteix
Llegim un conte escrit i il·lustrat per infants del 1935 i del 2022
:  - Mobile
Foto: Catorze

14 escriptors i 14 joguines

Comparteix
Textos de Rodoreda, Espriu i dotze autors més juguen amb pilotes, soldats de plom o nines
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa