Foto: Catorze


“Hi ha encara altres Brosses per descobrir, per reivindicar. Joan Brossa va desplegar un imaginari parateatral en tots els àmbits de la seva poesia: visual, objectual, literària i escènica. I ara ens convida a participar amb ell i la seva obra en el món de la transformació, la sorpresa, l’encanteri i l’ocurrència. Fregoli i el carnaval de revolta; prestidigitadors, pallassos i trapezistes; titellaires, faquirs, mims i stripteasistes; el cinema que no vol explicar cap argument reiterat, i les ombres fetes amb les mans. Joan Brossa i la poesia d’acció, en directe: quan ningú parlava de performance, ell ja estava fent jocs de mans”, escriu Joan Maria Minguet a la contracoberta d’Altres Brosses.

Coeditat per la Fundació Joan Brossa i l’Ajuntament de Barcelona, aquest llibre, vinculat a l’exposició Altres Brosses. Joan Brossa i la poesia d’acció, el parateatre (que podeu visitar fins al 16 de juliol), inclou un estudi exhaustiu sobre la dedicació del poeta al que anomenava parateatre: la poesia en escena que busca el contacte amb l’espectador a través de la fascinació. Aquest llibre, juganer, plural, divers i disparador d’idees i imatges, és un compendi del seu imaginari. Enamorat del transformisme de Fregoli i amb la màgia com a teoria poètica, Brossa va desenvolupar la seva creació bastíssima. En aquest llibre es posa en relació tota la constel·lació brossiana a l’entorn de la poesia d’acció. No és tan sols un catàleg documental sinó que es pregunta per les novetats i vigències del discurs poètic de Brossa i fins i tot posa en crisi el mateix concepte de la parateatralitat per poder seguir jugant, per poder seguir creant. La publicació conté un gran nombre d’informació, material gràfic, documentació audiovisual, fragments del textos teatrals i poètics de Brossa, bibliografia i material inèdit, i fins i tot, una peça teatral d’Eduard Olesti. A Barcelona Llibres, la secció que fem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, homenatgem el Brossa més autèntic obrint-ne algunes pàgines.1. Jaume Maymó. Joan Brossa a la pista del Circ Perillós, 1982.2. Jaume Maymo. Fira de teatre al carrer a Tàrrega, 1981.


3. Joan Brossa. Colombina, 1969.


4. Joan Brossa. Poema visual, 1970, 1988.


5. Joan Brossa. Poema visual, 1982.


6. Jaume Maymó. Una nit al Circ-Cric, 1982.7. Fotogrames del curtmetratge Màgia a Catalunya, de Manuel Cussó-Ferrer, 1983.


8. Joan Brossa. Poemes habitables 3, Poemes de l’oc, 1970, poema 19.


9. Joan Brossa. Suites de poesia visual, Prosa, 1968, poema 19.


10. Joan Brossa. Suites de poesia visual, Prosa, 1968, poema 24.


11. Joan Brossa, Trapezistes, 1982.


12. Joan Brossa. Cartell per al Museu del cinema, 1998.


13. Joan Brossa. El món de Joan Amades, 1990.


14. Joan Brossa Post Teatre (durada 5 m). Festival Sin Número – Arte de Acción, Círculo de Bellas Artes de Madrid, dimecres 13 de novembre de 1996.


Més notícies

Quan Franco va arribar a Barcelona

Comparteix
14 fotografies que mostren com les tropes feixistes es van fer amos de la ciutat
:  - Mobile
Foto: Catorze

14 escriptors i 14 joguines

Comparteix
Textos de Rodoreda, Espriu i dotze autors més juguen amb pilotes, soldats de plom o nines
:  - Mobile

L’escola del Mar, el miracle de fa 100 anys

Comparteix
Llegim un conte escrit i il·lustrat per infants del 1935 i del 2022
:  - Mobile

Les fotos de la Barcelona d’ahir, a un sol clic

Comparteix
Passegem pels llibres que l'Arxiu Fotogràfic posa a disposició de tothom
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa