L’anarquisme té per objectiu la desaparició de l’Estat i de les seves institucions pel bé de la llibertat individual. Basa els seus principis en la defensa de la classe obrera i en la lluita per la recerca d’un món més just. Les seves principals línies de treball són la col·lectivització de la propietat, l’abolició de tota forma de poder polític i acabar amb l’opressió d’una minoria privilegiada sobre la majoria de la població. A la secció Barcelona Llibres, que fem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, us convidem a tastar dos volums que il·lustren aquest moviment polític: Fotografia i Revolució Social 1936 1939, i Utòpica tinta 1931-1939. Tots dos han estat fets per Andrés Antebi Arnó, Pablo González Morandi, Teresa Ferré Panisello i Roger Adam Bernad, membres de l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ).

Foto: Catorze

Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social, 1936 1939

Clicant aquest enllaç podeu fer un altre tast del llibre.


Fotografia i Revolució Social 1936 1939. Mostra el testimoni fotogràfic i gràfic del moviment anarquista. Hi trobem tant els fronts de guerra com la vida a la rereguarda: els menjadors populars, les colònies escolars, els refugiats, els enterraments, els mítings, les manifestacions i el projecte de col·lectivització que es va fer en moltes indústries catalanes. Les fotos tant són de milicians com de fotògrafs com Carlos Pérez de Rozas, Kati Horna o Margaret Michaelis. També hi ha cartells, capçaleres, il·lustracions i caricatures.


1. Menjador popular instal·lat al Casino dels Banys de Sant Sebastià.
Barcelona, 1936. Antoni Campañà (Arxiu Campañà).


2. Centre d’acollida per a dones embarassades.
Vélez-Rubio, 1937. Kati Horna (CDMH).


3. Noia madrilenya. 1937, Kati Horna (CDMH).


4. Hospital del Pueblo instal·lat a l’antic orfenat de Sant Josep. Barcelona, 1937, Kati Horna (CDMH).


5. Estudios, 06/1935, Manuel Monleón (BC).


6. Orto, 09/1932, Josep Renau (BC).


7. Estudios, 06/1934. Manuel Monleón (BC).


Gràfica anarquista utòpica tinta

Clicant aquest enllaç podeu fer un altre tast del llibre.




Utòpica tinta 1931-1939. Durant els anys de la Guerra Civil espanyola, un grup de dibuixants va agafar el llapis per construir un món nou sorgit de l’ideal llibertari. Van lluitar contra el feixisme i el capitalisme, van criticar la República i van posar el seu art al servei de la guerra. Silenciats i reprimits per la dictadura, oblidats en democràcia, renaixen ara de la tinta i el paper per reflexionar el present i mirar el futur. Hi trobem il·lustracions i dibuixos d’Acín, Shum, Helios Gómez, Monleón, Grapa, Cochet, Boy, Gumsay, Carmona, Sim, Toni Vidal, Les, Lamolla, Lobo, Esbelt, Niu, KDNA o Badia Vilató.

1. Estudios, 05/1937 (BC), Manuel Monleón Burgos (CCDMH).


2. Cartell, 1936-1938, Manuel Monleón Burgos (CCDMH).


3. Àlbum. Estampas de la Revoluión Española: 19 de julio de 1936 (FAL). José Luis Rey Vila, SIM.



4. Àlbum. Estampas de la Revoluión Española: 19 de julio de 1936 (FAL). José Kuis Rey Vila, SIM.


5. José Luis Rey Vila, SIM.


6. José Luis Rey Vila, SIM.


7. Liberación, 10-11/1935, Melcior Niubó Santdiumenge.

La secció Barcelona Llibres està feta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa