El primer llibre del segell Univers. Foto: Catorze


Univers, el nou segell editorial del Grup Enciclopèdia, neix amb “mirada llarga però dedicació artesanal”, amb una vocació generalista i una ambició “sense límits”. La idea és publicar en català narrativa, assaig i poesia, tant d’autors novells com consolidats, tant d’aquí com de fora. “No ens hi posem per poc”, admet Ester Pujol, l’editora que hi ha darrere del projecte. “Creiem que avui aquest nou segell és més necessari que mai”, afirma Joan Abellà, director general d’Enciclopèdia Catalana.

No ho diuen així perquè prefereixen sostenir que dins el panorama editorial hi ha lloc per a tothom, però el segell Univers irromp amb prou força per competir de tu a tu amb Grup 62 (cosa que no impedeix que Enciclopèdia Catalana participi encara amb el 21% en l’accionariat del Grup 62, controlat majoritàriament per Planeta).

Univers aspira a aportar una mirada pròpia, a arribar a un públic ampli i fins i tot a fer créixer el nombre de lectors en català. A part de les ganes i la professionalitat dels que hi treballen, tenen uns recursos de què no disposen les microeditorials independents que han proliferat darrerament a partir d’iniciatives empresarials personals. La renovació del Grup Enciclopèdia va arrencar l’estiu passat, quan Xavier Cambra en va assumir la presidència mig any després de la mort d’Antoni Subirà, i Joan Abellà es va fer càrrec de la direcció general del grup en substitució d’Albert Pèlach.

El primer títol d’Univers és el recull de contes Barcelona Suites, que aplega onze relats d’onze autors contemporanis que representen d’alguna manera el ventall de noms i estils literaris que pretén acollir el nou segell: Xavier Bosch, Roc Casagran, Natàlia Cerezo, Empar Moliner, Jordi Nopca, Sergi Pàmies, Adrià Pujol Cruells, Jordi Puntí, Clara Queraltó, Llucia Ramis i Sílvia Soler. Justament, Soler ja ha anunciat la seva intenció d’abandonar Columna i fer el salt cap al segell dirigit per Ester Pujol. Un altre autor que se sumarà al projecte és Jordi Cabré, guanyador de l’últim premi Sant Jordi.

El nom Univers vol agafar el testimoni i alhora homenatjar la mítica Biblioteca Univers editada per la llibreria Catalònia des del 1928 sota la direcció de Carles Soldevila, amb Antoni López-Llausàs com a editor. Estroncada per la Guerra Civil, la Biblioteca Univers va arrencar amb Càndid de Voltaire i va arribar a publicar 48 llibres. El nou segell recupera l’esperit d’agermanar autors catalans i traduïts, clàssics i contemporanis. A continuació de Barcelona Suites, el catàleg s’omplirà amb L’abisme de Carla Gracia, L’home del barret de Berta Jardí, La veritable història d’una mentida de Ramon Erra, L’insòlit final del senyor Monroe de Dan Mooney; i amb la recuperació de clàssics com El Napoleó de Notting Hill, de G.K. Chesterton, La família Aubrey de Rebecca West o Assassinat a la llibreria d’Edmund Crispin.

Univers publicarà d’entrada entre 30 i 35 llibres cada any, tots ells amb una línia estètica dissenyada per Enric Jardí. Les cobertes tindran il·lustracions fetes expressament per a cada títol. La tipografia triada és la lletra Brabo de la foneria britànica Font Smith.

La marca Catedral passarà a ser a partir d’ara el segell en castellà del Grup Enciclopèdia. El volum de contes Barcelona Suites s’ha publicat també en la traducció castellana.

Ester Pujol, Joan Abellà i una colla d’autors del nou segell de Grup Enciclopèdia. Foto: Catorze

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Santó a juny 06, 2019 | 18:53
    Joan Santó juny 06, 2019 | 18:53
    M'encanta el disseny de les 1es cobertes. Algú em pot dir en quin "estil" s'enmarca?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa