Foto: Jackson Simmer


A partir de certa edat els humans es divideixen en dues classes de persones: les que volen tenir fills o ja en tenen, i les que ni tenen fills ni en volen. Són dos projectes de vida antagònics, dues perspectives existencials sòlides i ben diferents. I enmig, al purgatori entre els dos paradisos –o entre els dos inferns, tot depèn de com es miri–, tenim la llenca de terra dels divorciats amb fills. Jo hi visc. També hi habiten els que volen fills i no en poden tenir, i els que sense voler-ne, n’han acabat tenint, els que en tenien i la malparida de la vida els els ha arrabassat. En definitiva, és un país infestat de tragèdies. Jo de les tragèdies dels altres no en sé res; en canvi, dels divorciats, en començo a saber quatre coses. I allà on dic divorciats, podem llegir separats i el que convingui: desestimats, desenamorats, desenganyats (i enganyats), alliberats. Tanmateix, la paraula divorci m’agrada més; originàriament designava dues terres separades per l’aigua i es ben bé això: et pensaves que vivies amb algú en una mateixa casa i un dia t’adones que en realitat vivíeu en continents diferents separats per milers de quilòmetres d’oceà.

Fa poc traduïa un text de Nora Ephron que diu: “Durant bona part de la meva vida, la cosa més important de mi va ser que estava divorciada”. I és així. El divorci marca un abans i un després. Sovint penso en aquells versos d’Octavio Paz: “El tiempo, que en vivientes fragmentos divide al que fui del que seré, como el machete a la culebra”. Els divorciats som això, colobres seccionades pel matxet de la vida i del desamor. Éssers esqueixats, un empelt, un avortament de projecte vital, una trajectòria truncada. Som aquell arbre que vaig veure l’altre dia: l’havien tallat deixant només una soca i en sortia un rebrot, una branqueta esquifida amb una flor a l’extrem. Però si l’arbre està malalt, cal amputar-lo sense miraments. Som el fracàs encarnat (i sí, ara podríem dir tot allò d’aprendre dels fracassos, blablabla. I una merda). No us parlaré de la culpa. Que sí, que la teoria ja me la conec, eh. Però. I que consti: que si és necessari divorciar-se, s’ha de fer, però la determinació i la seguretat de saber que cal extirpar-se un òrgan no fa que resulti menys traumàtic i dolorós. La meva cunyada diu que la cicatriu tarda set anys a curar-se del tot. Hòstia santa, espero que no tingui raó.

Els divorciats amb fills estem condemnats a viure esquizofrènicament entre el paradís amb nens i el paradís sense nens. Som pares intermitents i només encaixem per moments en un grup o l’altre. Som part de tot i part de res. Els divorciats hem de tenir doble personalitat: una setmana podem fer migdiada cada dia i passar-nos la tarda llegint, i una altra setmana a penes dormim fent-nos càrrec de la prole. Els dies que tot va bé és collonut, podem contradir els que s’entesten a dir que no es pot tenir tot. I sí, es pot: en som la prova. Però els dies que la vida fa bola i no hi ha manera d’empassar-se-la no sabem qui som, on pertanyem, on anem. La deriva.

A tothom se li en refot que estiguis divorciat. Ho sé. A tu que em llegeixes, també (tret que siguis dels nostres). Per això formem una mena de clan. Som el tercer estat (civil). Hola, em dic Carlota, tinc tres fills i estic divorciada. L’altre dia vaig estar tres quarts parlant amb la noia de la papereria, a qui no conec de res però que és del clan, i ens vam desfogar. Som com maçons, una organització secreta que actua a l’ombra. Som com els exfumadors o els exalcohòlics, que no es poden treure el prefix de sobre: un divorciat amb fills serà sempre un divorciat, no pot ni aspirar a ser un exdivorciat. A tu també et pot passar i, si et passa, t’acollirem. De fet, segur que si no t’acabes separant tu, alguna de les teves amistats ho farà. O sigui que et convé informar-te. Però parlar del tema fa mandra, la història és sempre la mateixa i els protagonistes són pesats. Les tragèdies dels altres són una punyetera llauna, tret que ens les expliqui el Haneke.

El divorciat s’ha tallat un braç, una cama, una mà, perquè se li estava gangrenant i ha d’aprendre a viure així, és un mutilat de guerra que ha lluitat pels seus ideals. I potser ha perdut el combat, o l’ha guanyat, o ni ho sap, perquè està tan atordit amb la bufetada que no sap ni on para. Però no ho oblidis: el divorciat podries ser tu.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a març 15, 2021 | 20:38
  Anònim març 15, 2021 | 20:38
  Et faltarien les i els que s'han divorciat perquè s'han adonat o per fi han pogut, fer cas a la seva identitat sexual. Dones que s'han divorciat per haver-se enamorat d'una altra dona. Homes que s'han divorciat per haver-se enamorat d'un altre home. Amb fills i sense . Podriem trobar infinitat de casuistiques. I Espera't, atenció a la nova fornada , les noves generacions de no-monogamia. Es podran donar casos d'ex de dues ex o de tres o vés a saber. Fins a l'infinit i més enllà!!
 2. Icona del comentari de: Ajat a març 16, 2021 | 00:53
  Ajat març 16, 2021 | 00:53
  He rigut molt amb l,article, trobo ben representada una realitat a l,alça. Per sort em considero una excepció quan fa 30 anys vaig decidir no tenir fills i no casar-me mai. Sóc dona i malgrat 4 arcaics qüestionant.me absurdament, segueixo convençuda, equilibrada i feliç. Que no em vinguin amb rotllos d,ex, de papes de mames i d,ampa. Hi ha molta gent amb doble moral que l.amaguen darrera una falça estabilitat familiar.
 3. Icona del comentari de: Anònim a març 16, 2021 | 01:26
  Anònim març 16, 2021 | 01:26
  Els del clan tenim la immensa sort d'haver-ho pogut fer. Quantes persones voldrien fugir, abandonar, marxar quant més lluny millor, i per motius econòmics, s'han de resignar a ficar la part gangrenada en un pot de formol i amagar-la. I trobar-se la cada dia a davant dels morros quan es desperten!
 4. Icona del comentari de: Anònim a març 16, 2021 | 13:18
  Anònim març 16, 2021 | 13:18
  Perdudes i a la deriva sense sàpiguer on anar a parar. I quan ho saps, les filles t anclen al poble, sense mirar per tu, només per elles mateixes. Són adolescents, et diuen, és normal. I la meva vida on és? A la deriva, com diu encertadament aquest article. I mentrestant, va passant el temps i la nova parella TB reclama la teva companyia: es normal , et diuen Ja,ja ja viure entre dos aigües és normal? És desesperant. ;) Ànims a tothom (jo inclosa) ;)
 5. Icona del comentari de: Anònim a març 17, 2021 | 21:25
  Anònim març 17, 2021 | 21:25
  L'has clavat, Carlota: és com amputar-se una part del cos i fer-se d'un clan secret. L'altre dia deia a una amics que no lligo amb papes del cole perquè no sé si estan separats o què...hauríem d'autoestigmatitzar-nos d'alguna manera, com les vaques! Muuuuas a tothom, a totes les variants de fracassats i fracassades en formar famílies bien :*
 6. Icona del comentari de: Maria a agost 06, 2021 | 08:38
  Maria agost 06, 2021 | 08:38
  Penso l’àvia, que va viure amb marit i fills i nets fins que va morir i que malgrat la trista vida d’engany i de desamor va tenir sempre un somriure per a tothom. No crec que separant-se de la tribu hagués estat millor. Almenys ens tenia a tots en un temps difícil per a les dones soles. Però cadascú pren la seva decisió i cal respectar-la sempre, sigui la que sigui.
 7. Icona del comentari de: Vinatea a agost 06, 2021 | 15:48
  Vinatea agost 06, 2021 | 15:48
  Bon article. Et fa pensar, debatir amb tu mateix, recordar.....
 8. Icona del comentari de: Elisenda a agost 07, 2021 | 20:45
  Elisenda agost 07, 2021 | 20:45
  A mi em sembla que el text només reflecteix un tipus de "divorciats", dona una imatge molt trista i de fracàs que no es correspon en tots els casos. Penso que també es pot veure la separació com un camí d'evolució personal i de la parella. Per a mi va ser difícil fer el pas, per tots els prejudicis i els missatges en la línia d'aquest article. Però la veritat és que un cop fet, la meva vida i la de la meva parella va millorar molt. Ara estem molt millor que abans i som més feliços. I les nostres filles ho viuen molt bé. Tenim una relació fantàstica, ens veiem cada setmana i sovint anem de vacances junts. Això és una realitat de "divorciats" que no té res a veure a la que explica el text, on ho dibuixa com si totes les històries haguessin de ser com la seva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa