Catorze
«La cultura és allò que ens queda quan tota la resta es trenca»

Catorze, el digital que ara estàs llegint, ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2018. Atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) des de l’any 2009, els Premis Nacional de Cultura són la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya.

El guardó el va recollir el passat 12 de juliol l’editora i directora de Catorze, Eva Piquer, i en fer-ho va pronunciar aquestes paraules:


«Hola, bon vespre a tothom.

»Mentiria si digués que la cultura ens salva: molt em temo que no va d’això, la vida. Però crec que la cultura és l’únic flotador a què ens podem aferrar quan ens assetja la intempèrie moral. La cultura és l’única eina que ens abriga una mica quan el fred ve de dins. Dit d’una altra manera: la cultura és allò que ens queda quan tota la resta es trenca.

»Fa quatre anys i mig –empesa per una barreja de gosadia i d’inconsciència–, vaig muntar Catorze, un mitjà digital que pretén abrigar-nos amb relats, amb poemes, amb cançons, amb dibuixos, amb cròniques d’art, de música, de teatre, de cinema, de literatura. Aquell projecte personal ha crescut i ara en som uns quants. Gràcies per ser-hi, us estimo molt.

»Catorze voldria ser el vestidor on trobem la peça adequada per espolsar-nos el fred. A Catorze treballem a favor de la cultura, i ho fem des d’una llibertat irrenunciable.

»Un amic poeta diu que és més important la cultura que la llibertat, perquè sense cultura no hi ha llibertat, i, en canvi, sense llibertat podem seguir tenint cultura. No li falta raó, però no puc deixar de pensar que ara i aquí tenim gent de pau a les presons. S’estan trepitjant drets fonamentals i no podem callar ni ens hi podem acostumar. El mal sempre prospera amb la complicitat dels qui miren cap a una altra banda. I em sembla que els qui encara tenim veu hem de denunciar la injustícia des de tots els altaveus possibles.

»Moltes gràcies per aquest Premi Nacional, intentarem fer-nos-en dignes.»El motiu de la concessió del Premi Nacional de Cultura a Catorze és el següent:

«Per la qualitat i l’originalitat del seu plantejament comunicatiu i pel tractament rigorós i innovador dels continguts culturals en un mitjà digital especialitzat que es caracteritza per una acurada aproximació a la informació i l’opinió, que incorpora noves veus i que s’enriqueix amb una visió de gènere. Creat per Eva Piquer el 2014 amb el lema “volem ser, fer i encomanar cultura”, ha aconseguit una audiència remarcable i ha teixit al seu entorn, amb propostes d’un gran interès, una veritable comunitat que aposta per fer de la cultura un exponent decisiu de la contemporaneïtat.»

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Juak44 a juliol 18, 2018 | 22:11
  Juak44 juliol 18, 2018 | 22:11
  Felicitats, Eva una abraçada.
 2. Icona del comentari de: glòria olivella a juliol 19, 2018 | 09:38
  glòria olivella juliol 19, 2018 | 09:38
  Us felicito, Eva, a tu i al teu equip, per aq premi tan merescut. Sé que continuaré entrant al vestidor tants cops com vulgui i en sortiré contenta, commoguda, impactada. Segons. I amb ganes d'escriure. Les encomaneu. Gràcies.
 3. Icona del comentari de: Mónica Pin Álvarez a setembre 24, 2018 | 00:19
  Mónica Pin Álvarez setembre 24, 2018 | 00:19
  La cultura de vegades ens afoga. Felicitats Eva. Gràcies
 4. Icona del comentari de: ANDELPOVE a gener 24, 2019 | 12:00
  ANDELPOVE gener 24, 2019 | 12:00
  La manca de cultura, és el que porta a un poble a la misèria, tant psíquica, com moral, com de identitat... Enhorabona, Eva.
 5. Icona del comentari de: Concepció Soler a octubre 29, 2019 | 13:53
  Concepció Soler octubre 29, 2019 | 13:53
  L'enhorabona. T'ho mereixes Eva. M'agrada moltíssim el que publiques. Té ànima. Moltes gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa