Grans mares grans

14 fotografies de dones d'entre 85 i 95 anys de Granollers que dignifiquen la vellesa

Arxivat a: Jordi Ribó, Passadís

L’exposició Mare meva! són àvies, mares, dones amb experiència de vida. Amb nom i cognoms i també una edat. Són les mares dels meus amics, mares “de proximitat”. Juntes sumen anys (en total, més de 2.000!), anys d’història viva de la nostra ciutat, Granollers. De la plaça de la Corona a la plaça Perpinyà, del carrer Girona a l’avinguda Prat de la Riba, de Can Trullàs a la plaça de les Olles, de la plaça del Peix a la plaça de l’Església, i a la Porxada.
 
Aquesta exposició és un reconeixement a la seva persona, a elles, sí, com a dones. Les he buscades, les he perseguides… i totes han accedit a fer aquesta sessió fotogràfica en blanc i negre. Un blanc i negre que ens ha transportat a una època en què no existia el color: l’època en què van néixer. Però el color, justament, l’hem posat plegats, a l’hora de fer les sessions. Ens ho hem passat molt bé i el resultat transmet la dignitat de la dona, el positivisme, la força que arrosseguen i que tenen aquestes Dones amb majúscula.
 
La idea surt en un sopar amb tres amics. M’expliquen que ja no tenen pare, només mare, i els dic que em faria il·lusió retratar-les, captar-les per allò que són. Per això, quan vaig decidir tirar endavant el projecte, vaig voler tenir aquest punt de complicitat amb les dones, que fossin properes a mi. El resultat són 26 retrats de mida 30×40, positivats en paper fotogràfic, com es feia antigament. L’abans: el blanc i negre, el paper, l’analogia. L’ara: les seves cares que reflecteixen el pas del temps, la seva fermesa, la seva dignitat després de tants anys. Sota de cada retrat apareix el nom i els cognoms de cada dona. Així, d’una banda, recuperem el valor de la fotografia, i de l’altra, valorem i dignifiquem les persones grans.
 

1. Maria Vilar Noguera. 

Foto: Jordi Ribó

 

2. Assumpció Muntanyà Bou.

Foto: Jordi Ribó3. Julita Vila Terricabras.

Foto: Jordi Ribó4. Francesca Garrell Cot.

Foto: Jordi Ribó5. Maria Noguera Balart

Foto: Jordi Ribó6. Dolors Gadea Vila.

Foto: Jordi Ribó7. Dolors Ripoll Cabaní. 

Foto: Jordi Ribó8. Anna Mª López Morgadas.

Foto: Jordi Ribó9. Lola Grau Roca.

Foto: Jordi Ribó10. Maria Fusté Mercadé.

Foto: Jordi Ribó11. Hortència Garcia Pasamar.

Foto: Jordi Ribó12. Neus Aleu de Casellas.

Foto: Jordi Ribó13. Eliseta Escobairó Boix.

Foto: Jordi Ribó14. Teresa Saló Baliu.

Foto: Jordi Ribó

Comentaris

  PAS Març 27, 2019 12:36 am
  M’agrada veure aquestes fotogragràfies, Jó, he complert 78 anys i estic molt contenta.
  Anònim Març 27, 2019 10:41 am
  M'encanta que dones anònimes surtin i més m'agradaria si surtis la seva biografia conservant l'anonimat. Segur que es trobaria GRANS dones que han sigut valentes i mereixedores d'admiraciò.
  Anònim Març 27, 2019 2:15 pm
  La seva mirada m'han trasmès molt de carinyo de mares i d'àvies, es fan estimar..
  Anònim Març 27, 2019 4:43 pm
  M'encanta la sereno que desprenen, com dient, ja está tot fet i ho hem fet be. Felicitats al fotógraf per saber-ho reflectir.
  Anònim Març 27, 2019 8:01 pm
  Continuen amb il·lusió per viure, ens ho transmet la pau del seu semblant Mares, àvies... molt estimades.
  Anònim Març 27, 2019 11:01 pm
  Que maques i arreglades. Jo tinc 68 anys i que lluny han quedat aquells anys on les meves avies anaven amb el cabell blanc recollit amb un monyet i vestides de negre i gris......
  Juanolaò Març 28, 2019 8:29 pm
  M'han encantat les fotografies. Felicitats al fotògraf i a les seves missa.
  Anònim Març 29, 2019 9:53 pm
  Gràcies , por tot el que em après , porteu els anys amb elegància i sou un gran exemple , feliçitats a totes Que per molts anys
  Anònim Abril 2, 2019 2:57 pm
  Preciosa col·lecció però gens integradora.
  Anònim Abril 22, 2020 10:48 am
  les veig a elles i aixi m'agradaria que arrivessim tots......
  Anònim Novembre 1, 2020 6:43 am
  Volem arribar a velles/vells amb totes les seves dificultats. Aquestes fotografíes ens la descriuen. Enhorabona per elles i el fotograf.
  Matilde Pont Cullell Novembre 1, 2020 11:21 am
  En recordo moltes d'elles amb 40 anys menys. No han canviat tant.
  Anònim Novembre 1, 2020 3:42 pm
  Me parecen preciosas. Estamos acostumbrados a asociar la belleza solo con la juventud. Y la verdad es que nos perdemos todo un abanico de diversidades.
  Anònim Novembre 3, 2020 8:54 pm
  Es molt maco arribar i veure’ns tan bé ,sempre ia alguna coseta , però mirem de erreglaro, jo també soc molt gran , he sobrepassat les edats que eu posat, andebant??
  Anònim Novembre 4, 2020 12:03 am
  Trasmiten experiencia , serenidad ,es una generación de mujeres fuertes y valientes. Felicidades .. siempre he querido hacer una cosa parecida en mi municipio. Un calendario con este tipo de fotografías la belleza no tiene años.

Nou comentari