Per què hi ha peces de roba de dona, d’home, de nen o de nena? Per què sembla que les joies, les bosses, els fulards són reservats a les dones? La moda, majoritàriament, respon als estereotips de gènere, que són construccions socials que s’han anat articulant i reeditant al llarg de la història. Els estereotips de gènere no han sigut mai innocents, al contrari, s’han construït al servei d’interessos polítics, econòmics, de classe i d’origen ètnic, i han assegurat la pervivència de l’estructura heteropatriarcal i d’una idea binària del gènere vinculada també a les dimensions de sexe i sexualitat.

És possible desvestir la moda d’aquests estereotips i fer-la servir, des d’àmbits com la filosofia, l’antropologia o la sociologia, per explorar i reflexionar sobre els artificis socials i les seves dimensions semàntiques i polítiques? És el que es proposa D-generades: repensant la moda i el gènere, que tindrà lloc el dimarts 13 d’octubre al Museu del Disseny de Barcelona en el marc de la Biennal de Pensament, una jornada organitzada per GREDITS (Grup d’Investigació en Disseny i Transformació Social) i BAU, Centre Universitari de Disseny, que també pararà atenció al paper del disseny d’indumentària com a motor de canvi. 

Les entrades per assistir presencialment a totes les activitats estan exhaurides, però es podran seguir en línia aquí. Us les presentem:
 

Dissenys de Palomo Spain Foto: Amélie-Delamotte



L’hàbit fa el monjo? Cossos, aparences, identitats, a les 10:15 h.
Conferència a càrrec de la investigadora i catedràtica d’estudis de gènere Marta Segarra on repassarà debats contemporanis dins els estudis de gènere com la distinció entre sexe (biològic) i gènere (cultural), tot reflexionant sobre les seves implicacions polítiques pel que fa als feminismes.

Marta Segarra Foto: D-Generades


Abriendo el sexo_Desbaratando el género, a les 11:15 h.
La Doctora en Antropologia Social i investigadora Mara Martínez parlarà sobre com la biologia s’ha fet servir com a instrument de certificació del patriarcat i del seu sistema de poder, la impregnació social de la distinció sexe-gènere i la la teoria del continuum sexual i la seva vinculació amb les persones trans no binàries.

Mara Martínez, co-comissària de la jornada. Foto: D-Generades


La roba com a tecnologia del gènere, a les 12 h.
Xerrada a càrrec de Bel Olid (escriptora, traductora i activista feminista) i Pol Galofre (activista trans i feminista) sobre el pes social del gènere i de la roba en la lectura que se’n fa socialment.

Pol Galofre i Bel Olid Foto: Maria Codina


Cuestionando el género desde el diseño de moda, a les 15 h.
Entrevista al dissenyador Alejandro Gómez Palomo, Palomo Spain, que ha redibuixat l’estètica de la moda masculina i ha presentat les seves col·leccions a les passarel·les de Madrid, París i Nova York.


La construcció de la història de la moda des de la perspectiva de les identitats dels gèneres, a les 15:45 h.
Xerrada de Sílvia Ventosa, llicenciada en Filosofia, Doctora en Antropologia Urbana i conservadora de tèxtil i indumentària del Museu del Disseny, sobre com els vestits anomenats femenins i els anomenats masculins s’han assemblat o distingit al llarg de la història de la moda, a partir de períodes, fenòmens i personatges clau. Ventosa també parlarà sobre el creixement de la qüestió de gènere com a essència de marca i la moda de gènere neutre.

Sílvia Ventosa, co-comissària de la jornada. Foto: Rafael Vargas


Moda, poder i estereotips de gènere: vestint l’home modern, 16:15 h.
Què significa ser home i quan s’ha forjat l’estereotip contemporani de masculinitat? Quines estratègies de poder i mecanismes de control i repressió hi ha al darrere de la indumentària moderna? Conferència a càrrec de la historiadora de l’art i experta en història de la moda Sílvia Rosés.

Sílvia Rosés, co-comissària la jornada. Foto: D-Generades


És possible una moda agènere?, a les 16:45 h.
Taula rodona moderada per la periodista Laura Sangrà amb les dissenyadores de moda Elisabet Carlota i Elisenda Oms, el dissenyador Roberto Piqueras i la historiadora de l’art i experta en història de la moda Sílvia Rosés.

Les dissenyadores Elisabet Carlota i Elisenda Oms Foto: Instagram Carlotaoms


Aquí podeu seguir la programació de D-generades: repensant la moda i el gènere:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa