Foto: Joel Muniz


La UOC, amb la col·laboració d’Espais Escrits, Òmnium Cultural i Amical Wikimedia, ha impulsat tot un repte: gravar 100 audiolectures d’obres de la literatura catalana en 100 dies. Com? A través de voluntaris a qui els hi agradi llegir i a qui els vingui de gust donar la seva veu perquè posteriorment pugui ser publicada a diverses plataformes i escoltada per tot de lectors. Per què? Per afrontar i visibilitzar una realitat: la dificultat de trobar audiolectures en català, i, sobretot, dels nostres clàssics. El repte acabarà el 30 de juliol i, des d’ara mateix, es convida tothom a afegir-s’hi enviant un missatge a lletra@uoc.edu. Si et ve de gust formar-ne part ho pots fer sol, tot i que és preferible que t’hi acompanyi un amic o bé algú que no coneguis i que podràs trobar fent una crida a Twitter tot etiquetant el compte @donantsdeveu.

El repte consisteix en llegir en veu alta l’obra que cadascú seleccioni, editar-la i publicar-la a les plataformes obertes a internet. Des de la coordinació (lletra@uoc.edu) us assessoraran si necessiteu un cop de mà. Ara bé, què podem llegir? Caterina Albert, J.V. Foix, Angel Guimerà,  Dolors Monserdà i Vidal, Josep Maria Folch i Torres, Ausiàs March, Ramon Llull… Les entitats impulsores de la campanya han proposat aquesta llista d’autors i obres lliures de drets, que s’anirà ampliant amb l’única limitació que no s’infringeixi cap dret d’autoria i que siguin autors que hagin mort com a mínim fa 80 anys (1940). De fet, tothom pot escollir l’obra en català que desitgi sempre que estigui lliure de drets. Fins i tot en el cas que una obra no sigui de domini públic, l’autor o qui sigui dipositari dels drets pot donar autorització per a la lectura mitjançant una llicència Creative Commons. Un cop tinguis la lectura enregistrada, la podràs publicar a LibriVox, a Wikimedia Commons o a la plataforma oberta que vulguis: només caldrà que comuniquis a Donants de veu on l’has publicada perquè en puguin fer disfusió.

En aquest enllaç podràs trobar-ne més informació i fins i tot, recursos per gravar amb el mòbil un àudiollibre.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Xavier M. a maig 13, 2021 | 16:40
  Xavier M. maig 13, 2021 | 16:40
  L'ONCE té una biblioteca molt important d'àudiollibres a disposició de les persones amb dificultats visuals greus. Valdria la pena que la difusió no s'oblidés d'aquesta biblioteca en la qual la llengua que hi predomina no és pas precisament el català.
 2. Icona del comentari de: Miquel Llobera Sande a maig 28, 2021 | 18:18
  Miquel Llobera Sande maig 28, 2021 | 18:18
  Però... quin sense-sentit esteu muntant? Una biblioteca de clàssics (!!!) catalans, naïf? Lectures sense interpretació adient, sense direcció artística? sense control de dicció... Aquesta és la audio-biblioteca que voleu per al nostre País? Fer un àudio-llibre NO S'IMPROVITSA!!! Hi ha professionals que han estudiat, que han practicat, que porten hores... tot necessari per aconseguir una interpretació creïble, una dicció correcta del nostre idioma!!! De debò que ningú no pot posar sobre la taula uns quants diners (dels que ara es dediquen a armament, a sous fútils o a tantes altres activitats il·legals) per contractar la feina als excel·lents professionals que tenim al País? Fa pena. I és perillós per a la llengua! Penseu que amb el nivell que aconseguireu ensenyareu un català mínimament correcte als que ho escoltin??? SI US PLAU!!!
 3. Icona del comentari de: Miquel Llobera a maig 29, 2021 | 09:10
  Miquel Llobera maig 29, 2021 | 09:10
  Serà exactamente el mateix que animar el públic a que pintés un quadre per omplir un museu d'art contemporani. Pintar és fàcil. Seguiu el tutorial. S'obren els tubs, es barregen els colors i amb un pinzell ni gran ni petit afegeix colors a la tela. Deixat anar! O escriu un relat, que muntarem una biblioteca de literatura contemporània. Vergonya, cavallers. Vergonya de País!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa