Llucieta Canyà (la Bisbal d’Empordà, 1901-Barcelona, 1980) va ser una periodista que va tenir un èxit enorme amb el seu llibre d’autoajuda L’etern femení, una guia moral per a dones que aspiraven a la perfecció del casament, la maternitat i la fidel companyia del marit –i a retre-li submissió eterna.

De L’etern femení se’n van fer onze edicions. La primera, de 1934, la va prologar ni més ni menys que Josep Maria de Sagarra. El llibre va tenir un spin-off amb L’etern masculí, una altra delícia.

Avui sona conservador, naïf i als antípodes del feminisme, però tota una Maria Aurèlia Capmany la va definir com “la Llucieta d’esquerres”. L’anti Mercè Rodoreda? Potser no es tracta de posar-hi etiquetes, sinó de deixar-se seduir per un món fascinant, com de seda, i per una escriptura que hauria fet forat al món de twitter. Ara, això sí, cal posar-se les ulleres del temps del flirt i una banda sonora a base de swing. I gaudir-ne.


1. La missió d’aquest esport consisteix a jugar a fer l’amor. Perillosíssim? Qui ho dubta? Més perillós que fer salts mortals des d’un trapezi força enlairat. A vegades, tot practicant l’esport del flirt una s’hi trenca la carcanada. La noia flirtejadora acaba, gairebé sempre, en una encarcarada solteria. El flirteig la va decebent i envellint, envellint, perquè del que es tracta en el flirteig és precisament de passar temps. I el temps no passa endebades.

2. El flirt és l’estiracordetes de l’amor veritable.

3. M’han dit: X flirteja amb Z. L’única resposta que m’ha vingut a flor de llavi ha estat aquesta: flirtegen, no es casaran.

4. L’amor viu d’esperances; el flirt viu d’utopies.

5. El flirt és el recambró de la solteria imminent.

6. El flirt és com un auto que va als cent cinquanta: no es detura quan vol el conductor, sinó quan els frens responen.

7. Quan s’acaba el flirt és quan comença el drama.

8. Si el flirt fos una assignatura, el noranta-nou per cent dels qui se n’examinarien, a la papereta hi constaria “suspens”.

9. Quan et diguin d’un home que és un gran flirtejador, tu, pel que pugui ésser, posa’t en guàrdia, i després escolta’l tal com escoltaries un ventríloc. M’han dit: és un home que és molt enginyós, flirtejant. I jo he pensant: ai, pobra noia!

10. Seria una gran cosa si, en començar la conjugació del verb flirtejar, hom pogués començar dient: nosaltres flirtegem…

11. El flirt és internacional i, com totes les coses internacionals, es presta a mistificacions. “Ets encantadora”, “t’estimo”, es pot dir de tantes maneres…

12. Quan l’estiu és finit, el flirt es desinfla, i hom veu a què queda reduït: a unes hores perdudes i un cove buidat d’esperances.

13. La majoria dels flirts són innocents, sí. però jo no he vist mai encara cap jugador que jugués sense la secreta esperança de guanyar.

14. Flirt! Alerta, noia! Si vols quedar bé, és molt possible que la teva dignitat se’n ressenti. Tu hauràs de fer com aquells jugadors que exposen tot el seu capital a una sola carta i, en canvi, el flirteig amb tu jugarà amb doble joc de cartes.

(Citacions de L’etern femení, de Llucieta Canyà)

Quim Torra, @quimtorraipla

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 02, 2019 | 09:09
    Anònim juny 02, 2019 | 09:09
    Sort que no van fer cas de les seves recomanacions El filterg es un joc de comunicació i coneixement de les persones, divertit i necessari per les relacions humanes No sé te por a les crítiques ni comentaris super carcas de mal reputació Quan acaba el flirteig comença la VIDA Llibre
  2. Icona del comentari de: anònim a juliol 23, 2019 | 12:57
    anònim juliol 23, 2019 | 12:57
    En Quim Torra ha sentit campanes i no sap on sonen! Si governa amb la mateixa lleugeresa i desinformació amb la que ha escrit aquest article, anem malament! L'Aurèlia Capmay la defineix com la Llucieta d’esquerres? Ala!! La Llucieta era una dona d’ordre, de dretes, vinculada a la lliga, sense que se'n conegui cap oposició al règim franquista i alguns també l’han relacionat amb l’opus. No només parla del flirt en el seu llibre l’etern femení, sinó en contra del divorci, també es qüestiona la solidaritat entre les dones, quan adverteix que no podem confiar en les amigues perquè ens poden prendre el marit que tan ens ha costat «pescar», i ens aconsella el comportament que hem de seguir perquè el marit no vagi a buscar a fora de casa el que pot trobar a dins. I tot això ens ha de seduir? I el context: en plena república! Ara, això sí, en català!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa