Catorze
Josep Maria Espinàs: «La tarda d’avui no existeix»

Josep Maria Espinàs va néixer el 7 de març del 1927 i ha mort aquest 5 de febrer del 2023. En llegim 14 reflexions i el text No s’ha dit tot del llibre Temps afegit (La Campana, 2001). 

La Campana


1. La vida és plena de coses boniques, si les saps escoltar o mirar. Si exigeixes que et toqui la rifa o que et donin el premi Nobel, la teva vida serà un desastre. Però si saps veure i viure les coses en la seva dimensió, la vida està molt bé.

2. Si escrius i ningú et fa cas, és que no pots escriure. Hi ha escriptors que es passen seixanta anys esperant escriure una gran novel·la, i no poden. A mi m’agrada molt cantar, i canto, però no tinc condicions per ser cantant, i he de saber que no en tinc. Tampoc puc ser el Fred Astaire, tot i que ja m’agradaria.

3. La meva vida no sempre ha estat fàcil, però no em cansa. Et poden cansar coses concretes, com el dolor, però no el fet de viure. Si l’obra de teatre de la vida té tres actes, els vull viure tots tres. No estic cansat ni de viure ni d’escriure.

4. Escriure és una conseqüència de pensar. Quan la gent diu que no troba una paraula, és que no ha trobat la idea, no l’ha concretat. Als pagesos mai els falta vocabulari, sempre saben dir les coses que volen dir, perquè saben què volen dir.

5. Una vegada, en ple franquisme, un periodista em va demanar que em definís en tres paraules. Vaig dir: “Ese de gafas”. Perquè a l’exèrcit deien “ese de gafas” i era jo. M’han definit com a escriptor, i m’hi reconec. Seria una falsa modèstia, després de vuitanta-i-tants llibres, dir que no soc escriptor. Però fixa’t que no parlo de “la meva obra”, com fan constantment els meus col·legues. Jo no he fet la meva obra, he fet llibres.

6. M’he trobat fent les coses que he fet. La gent sempre t’atribueix intencions. Vaig publicar deu novel·les, una de les quals va guanyar el premi Sant Jordi, i de cop vaig deixar d’escriure novel·les i em vaig trobar fent un altre tipus de llibres. Un dia em vaig trobar fent unes cançons, una activitat que no se m’havia acudit mai abans. Un altre dia em vaig trobar fent una obra de teatre: es va representar, va tenir èxit, bona crítica, i no vaig continuar fent teatre. Un altre dia em vaig trobar fent viatges a peu i escrivint-ne llibres en forma de cròniques, i n’he escrit molts. La crítica i les enciclopèdies tenen una gran tendència a atribuir-te una voluntat deliberada, però jo no he decidit res. A la gent li costa d’entendre que un escriptor no planifiqui. Davant la gent que és capaç de dir per què la seva vida ha seguit el camí que ha seguit, jo em trec el barret.

7. Crec que, en general, les persones estem condemnades a ser el que som. Hi ha un marge de modificació, només faltaria, però petit. Per la veu que té, un cantant està condicionat a cantar una determinada música. A l’escriptor li passa el mateix: té una manera d’escriure, i és la seva. Hem d’admetre aquesta limitació en les possibilitats de cadascú: tens un marc en què et pots moure amb certa eficàcia i cert rendiment, i si surts d’aquest marc segurament falles. Que un novel·lista de culte provi de fer els best-sellers que critica, va: s’estavellaria.

8. Tenir l’Olga [la seva filla amb síndrome de Down] m’ha ensenyat molt i m’ha enriquit molt. M’ha fet veure la relativa importància d’algunes coses, m’ha accentuat el respecte per tothom. M’ha ajudat a veure coses que, des de la meva intel·ligència, m’haurien costat més de veure.

9. Després de tantes suors que he passat fent llibres i llibres i llibres, el meu text més internacional és l’himne del Barça. Mira, és divertit.

10. La humanitat progressa i progressarà: si recula, és per agafar empenta. A algunes generacions els pot semblar que no, que anem enrere. Si algú et diu “anem malament”, sempre depèn de l’escala amb què s’ho miri. Ara estem millor que fa cent anys i molt millor que fa mil anys.

11. Tinc un respecte i admiració absoluts per la tècnica. Però no faig servir ordinador perquè no el necessito. La saviesa consisteix a no tenir allò que no necessites.

12. Envellir no té res de bo. Alguns potser voldran glorificar-se dient que guanyes experiència. Però he vist fer tantes bogeries a vells… Hi ha gent que amb trenta anys té més experiència que un home de vuitanta. Per als que estimem la vida, fer-se vell només té inconvenients, se t’escurça el temps que tens per veure coses, per fer abraçades, per dormir, per fer el que et vingui de gust. Vas veient que això se t’acaba. Sí que et pots fer més savi, però també n’hi ha que es fan més imbècils, n’hi ha que es fan més tendres i n’hi ha que es fan més insuportables.

13. Soc presentista amb totes les conseqüències. No penso mai en el meu passat ni en el meu futur. Ara som al migdia, i la tarda d’avui no existeix.

14. No soc gens nostàlgic. No puc tenir nostàlgia de mi mateix, perquè ja no soc aquell nen de deu anys: he evolucionat i m’he convertit en una altra persona.

(Declaracions extretes d’entrevistes fetes per Eva Piquer)

No s’ha dit tot


Llegeixo, una vegada més, que ja s’ha dit tot, en aquest món. Estranya afirmació. Hi ha suposats pensadors que redueixen el tot a només allò que consideren fonamental, i que veuen el dir com un paquet de reflexions i sentències que està embolicat per sempre.

Les preguntes són: On s’ha dit tot? A qui s’ha dit tot?

Respostes. Enlloc s’ha dit tot. Ni a ningú s’ha dit tot. Només una petita part, molt limitada, de l’hipotètic tot s’ha dit a algú, en algun lloc i en algun moment. A un altre, en un altre moment i en un altre lloc, se li ha dit alguna altra cosa parcial i concreta. I li ho ha dit algú que potser només és capaç de dir aquesta cosa, o poques més. I sobretot: ho ha dit, inevitablement, a la seva manera.

En comptes d’afirmar que ja s’ha dit tot, en aquest món, potser és més raonable creure que mai no s’ha dit res que es pugui repetir exactament al mateix oient o al mateix lector. Perquè qui diu canvia, i també canvia qui escolta o llegeix el que es diu.

Confonen pensar i dir… Sospito que no tot ja està definitivament pensat, en aquest món, però és segur que no tot està dit. Perquè dir –en una conversa d’amics, en una pàgina literària– sempre és un dir que depèn del caràcter o de l’ànim personal, de les paraules que es troben o es trien, de l’espai i del temps en què s’han triat o trobat.

Dir, no és un què ja construït per sempre, sinó un com, que es construeix cada u. I per això, al llarg de les generacions, continuem parlant i escrivint. I escoltant i llegint coses que no ens havien dit mai.

(Text de Josep M. Espinàs publicat en el llibre Temps afegit, La Campana, 2001).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jacques a març 07, 2016 | 13:03
    Jacques març 07, 2016 | 13:03
    Passo sovint per davant de casa seva, però aquest últim any ja no me l'he trobat a l'autobus. El recordo sovint.
  2. Icona del comentari de: ROCKER a març 07, 2016 | 19:35
    ROCKER març 07, 2016 | 19:35
    "ENS CALEN CAMÇONS D'ARA" VA DIR I HI VA HAVER-HI UN ABANS I UN DESPRES EN LA CANÇO EN CATALA
  3. Icona del comentari de: joan montells matas a juliol 20, 2016 | 18:31
    joan montells matas juliol 20, 2016 | 18:31
    senzillament GENIAL.
  4. Icona del comentari de: Imma Vila Montagut a març 07, 2019 | 08:13
    Imma Vila Montagut març 07, 2019 | 08:13
    Els Savis son Humilds, i el Josep Maria Espinás ho es...Una Generació que voldria fos Eterna...
  5. Icona del comentari de: Carmen Ibars a març 07, 2019 | 13:36
    Carmen Ibars març 07, 2019 | 13:36
    Per molts anys Sr.Espinàs,els meus fills ban creixar amb les teves cançons i ara els meus besnets que son 5 tambe,una forta abraçada.2
  6. Icona del comentari de: M.L.Bretón a març 09, 2019 | 18:27
    M.L.Bretón març 09, 2019 | 18:27
    Per la seva claretat, concissió i vocabulari Per cert, el seu germà (bessó) també ha tingut sempre la meva admiració com a metge i com a persona
  7. Icona del comentari de: Ggemma a març 15, 2019 | 07:28
    Ggemma març 15, 2019 | 07:28
    Present ets el tot, amb el com estimo i m'ilumino I pel teu com t'oblido
  8. Icona del comentari de: Angel Alella a març 07, 2022 | 09:52
    Angel Alella març 07, 2022 | 09:52
    Un savi amb totes les lletres, felicitats Josep Maria
  9. Icona del comentari de: Teresa Serres a març 07, 2022 | 12:32
    Teresa Serres març 07, 2022 | 12:32
    Un bon home.Un savi planer i entranyable Per molts anys Espinas!!
  10. Icona del comentari de: Anònim a març 07, 2022 | 13:14
    Anònim març 07, 2022 | 13:14
    Vaig tenir el plaer va molts anys de fer un Curset de Literatura on era ell el ponent. Sempre t'he admirat, i a viure aquesta tarda desitjant que en obrís moltes més.
  11. Icona del comentari de: Hermies Busquè a març 07, 2022 | 13:37
    Hermies Busquè març 07, 2022 | 13:37
    J.M.recordo que en una classe de les teves sobre conversar, al CIC de Terrassa, deies : No preguntis mai : M' has entès ?...Més aviat digues : M' he explicat ?... Ets genial i humil Josep Maria . L' enhorabona !
  12. Icona del comentari de: MERCE FREIXES a març 07, 2022 | 15:28
    MERCE FREIXES març 07, 2022 | 15:28
    Es genial al sr. ESPINAS sempre le admirat,la seva sencilleza i honestitad per molts anys puguem gaudir de voste
  13. Icona del comentari de: Anònim a febrer 06, 2023 | 10:43
    Anònim febrer 06, 2023 | 10:43
    Fa quinze anys vaig tenir l'oportunitat de conèixer-lo personalment, quan vaig presentar-li, a Igualada, el que llavors era el seu darrer llibre, "El meu ofici". Una persona oberta, culte i accessible. Descansi en pau, mestre.
  14. Icona del comentari de: Joan Carles Narbona a febrer 06, 2023 | 14:09
    Joan Carles Narbona febrer 06, 2023 | 14:09
    Del mateix mode que de les grans accions veiem els resultats visibles, al darrere hi ha qui veritablement fa que aquestes siguin possibles. Una màquina d'escriure Olivetti i una pipa, aquestes eren les seves armes. Des de la nit del temps contemporani de les altes tecnologies, teníem el guàrdia de les essències. Com un franciscà observava el món i en una aparent senzillesa l'explicava. Era un campió en extreure de l'anècdota la categoria. Parlar a hores d'ara dels noranta llibres, milers d'articles, dia a dia, lletra del Barça, nova cançó i premis resulta insuficient. Per més trasbalsos quotidians, sortia com un home anònim del carrer a prendre el pols del quotidià i es tancava a la seva torre d'ivori per detallar-nos el contingut de les coses sense pretensions per poder ser compreses. Ens ha deixat, un dels últims resistents, de sobreviure i nacionals. És llei de vida, aquestes pèrdues, amb els anys varen produir-se i acceptem. Tanmateix, n'hi ha algunes, que et deixen fora de joc, que et deixen orfe. Són d'aquelles persones longeves que penses que mai moriran. Constatar-ho t'adones que Caront tard o d'hora farà acte de presència. Descansa en pau, Josep Maria Espinàs...
  15. Icona del comentari de: Mª Laura Biosca i Ollé 92 a febrer 07, 2023 | 05:46
    Mª Laura Biosca i Ollé 92 febrer 07, 2023 | 05:46
    Sempre he tingut el gust de llegir els vostres llibres. Ara tinc el disgust de veure-us marxar. Gràcies per la vostra feinada. Adeu-siau
  16. Icona del comentari de: MMª Laura Biosca i Ollé 92anys a febrer 07, 2023 | 05:47
    MMª Laura Biosca i Ollé 92anys febrer 07, 2023 | 05:47
    Sempre he tingut el gust de llegir els vostres llibres. Ara tinc el disgust de veure-us marxar. Gràcies per la vostra feinada. Adeu-siau
  17. Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2023 | 08:24
    Anònim febrer 07, 2023 | 08:24
    Grácies J. M Espinàs per ensenyar-nos qué vol dir escriure i d' altres coses i importants de la vida. J. Espel.
  18. Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2023 | 12:13
    Anònim febrer 07, 2023 | 12:13
    Senzill,honest i savi,gràcies per tot sr.Espinàs,va fer feliç al meu pare q ja fa 22 anys als 92 any va passar-li al davant,estic segura de que ja s'han trobat.M.Dolors Pujol Torras.
  19. Icona del comentari de: M.Dolors Pujol Torras a febrer 07, 2023 | 12:15
    M.Dolors Pujol Torras febrer 07, 2023 | 12:15
    Senzill,honest i savi,gràcies per tot sr.Espinàs,va fer feliç al meu pare q ja fa 22 anys als 92 any va passar-li al davant,estic segura de que ja s'han trobat.
    • Icona del comentari de: Casimir Romero Garcia a febrer 07, 2023 | 15:43
      Casimir Romero Garcia febrer 07, 2023 | 15:43
      M' han entrat ganes de fer l' itinerari que vas fer pel Comtat i La Marina, Josep Maria. A peu. Si després escric alguna cosa o no res ja vore'm, que diuen " els cegos ".
  20. Icona del comentari de: Ramon Pintó a febrer 07, 2023 | 14:47
    Ramon Pintó febrer 07, 2023 | 14:47
    Gràcies Espinàs per haver-nos ensenyat estimar el nostre País amb les teves cançons, articles i llibres ,i aquesta visió tan humana, tan profunda i tan planera alhora, de les persones i del nostre entorn immediat.
  21. Icona del comentari de: Ramon Pintó a febrer 07, 2023 | 14:47
    Ramon Pintó febrer 07, 2023 | 14:47
    Gràcies Espinàs per haver-nos ensenyat estimar el nostre País amb les teves cançons, articles i llibres ,i aquesta visió tan humana, tan profunda i tan planera alhora, de les persones i del nostre entorn immediat.
  22. Icona del comentari de: Casimir Romero Garcia a febrer 07, 2023 | 15:43
    Casimir Romero Garcia febrer 07, 2023 | 15:43
    M' han entrat ganes de fer l' itinerari que vas fer pel Comtat i La Marina, Josep Maria. A peu. Si després escric alguna cosa o no res ja vore'm, que diuen " els cegos ".
  23. Icona del comentari de: Ramon Cabrera a febrer 08, 2023 | 15:05
    Ramon Cabrera febrer 08, 2023 | 15:05
    No l'he llegit, aquest senyor, però la reflexió 2 em sembla absurda. Si fos així, Van Gogh no hagués pintat, i tants altres artistes que van ser ignorats, com John Kennedy Toole, i eren genis. Això denota, o poca reflexió per part seva, o poca traça del periodista que ha descontextualitzat. Sigui com sigui, el fet de que et llegeixin molts no sugbifica que sàpigues escriure. Catalunya està plé de gent així. No, aquest senyor no em sembla un geni, sino un paio amb pipa que diu la seva, i punt. No cal posar-lo en un pedestal.
  24. Icona del comentari de: JOAN RICARD MERCIER a febrer 09, 2023 | 12:30
    JOAN RICARD MERCIER febrer 09, 2023 | 12:30
    Ramon, és tal com dius, no l'hi agradaven els pedestals. Que tinguem un bon dia.
  25. Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2024 | 22:39
    Anònim febrer 07, 2024 | 22:39
    Quan jo llegia el diari AVUI,sempre començava per la última pàgina.hi havia l'escrit del Senyor Espinàs. També el vaig coneixer un dia que va venir a fer una xerrada al meu poble.i el seu caminar per terres catalanes per coneixer millor amb el seu anar a peu.Per mi era una persona agradable i sencilla,però sobretot un escriptor molt entenedor i apart de ser un gra escriptor una gran persona.Ens ha deixat una gran petxada...D. en P.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa