El Festival Nacional de Poesia, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Sant Cugat, arriba a la 17a edició vestint de versos Sant Cugat del Vallès. De tota la programació que del 15 al 22 d’octubre s’hi oferirà, fem parada al dijous 19 a les 21.00, que és quan a l’auditori de la ciutat se celebrarà un dels actes més emblemàtics del certamen: Nit de poesia.

Música, paraula i dibuix s’uniran per dir-ho tot. Qui il·lustrarà els versos en directe serà Ignasi Blanch, mentre que Andrea Motis, Joan Chamorro i Ignasi Terraza hi posaran el ritme, i Rosina Ballester, Eduard Sanahuja, Odile Arqué, Sebastià Perelló, Joan Duran, Rubén Luzón, Míriam Cano i Maria Cabrera recitaran textos de Felícia Fuster, Vicent Andrés Estellés, Jaume Vidal Alcover, Joan Alcover, Maria-Mercè Marçal, Blai Bonet, Mercè Rodoreda i Montserrat Abelló. El director artístic d’aquest acte, Sebastià Portell, ens regala 14 motius pels quals val la pena assaborir aquest cita.

Il·lustració: Ignasi Blanch


1. Perquè el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat s’ha convertit, amb els anys, en el certamen de referència en l’àmbit de la poesia catalana, i té com a principal característica la diversitat d’accents, veus i poètiques que proposa.

2. Perquè la Nit de poesia d’enguany gira al voltant del concepte de Correspondències, que li dona títol, en referència a les influències i al diàleg que s’estableix entre un poeta i tot allò que ha llegit, escoltat, sentit, vist o viscut abans.

3. Pels poemes-bisturí de Rosina Ballester i per la llum frontal i plena de blaus d’Odile Arqué.

4. Pel discurs exuberant i d’alt voltatge emocional d’Eduard Sanahuja i l’abstracció beckettiana de Rubén Luzón.

5. Per la interessantíssima reflexió sobre el llenguatge de Sebastià Perelló i els poemes hipnòtics de Maria Cabrera, entre la prosa i la cançó.

6. Per la poesia de clarobscurs i d’imatge portentosa de Joan Duran i pels versos dickinsonians i corprenedors de Míriam Cano.

7. Perquè els poetes no estaran sols: Felícia Fuster, Vicent Andrés Estellés, Jaume Vidal Alcover, Joan Alcover, Maria-Mercè Marçal, Blai Bonet, Montserrat Abelló i Mercè Rodoreda seran invocats a través dels versos dels poetes convidats.

8. Perquè les correspondències no afloraran només en el pla literari: els versos dialogaran també amb música i arts plàstiques, posant en valor tot el potencial multidisciplinar de la poesia.

9. Perquè el trio jazzístic compost per Andrea Motis, Joan Chamorro i Ignasi Terraza interactuarà amb els poetes a través de les notes més blaves de l’escala.

10. Perquè de vegades és complicat destriar entre un bon tòpic poètic i un autèntic estàndard de jazz.

11. Perquè les correspondències seran també gràfiques, gràcies al traç blau i en directe d’Ignasi Blanch.

12. Pel caràcter inquietant i sempre vitalista de l’obra de Blanch, que coneixerem en aquesta ocasió en forma de poemes dibuixats.

13. Perquè aquesta Nit és una oportunitat excepcional per a gaudir dels versos dels poetes convidats i els poetes correspostos a través d’un espectacle complet, en què la paraula esdevé central.

14. Perquè en temps de tensions i barbàrie, la correspondència i la paraula intrínseques en la poesia són, sovint, el millor camí.

Nou comentari

El piano

Comparteix

De mi

Som de carn i os i som esquerda
Comparteix

Paranoid Android

When I am king / You will be first against the wall
Comparteix

No ho puc fer per tu

Si ets bo per començar, també vull veure si ho acabes
Comparteix

Something

I don't want to leave her now/ You know I believe and how

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix