El Festival Nacional de Poesia, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Sant Cugat, arriba a la 17a edició vestint de versos Sant Cugat del Vallès. De tota la programació que del 15 al 22 d’octubre s’hi oferirà, fem parada al dijous 19 a les 21.00, que és quan a l’auditori de la ciutat se celebrarà un dels actes més emblemàtics del certamen: Nit de poesia.

Música, paraula i dibuix s’uniran per dir-ho tot. Qui il·lustrarà els versos en directe serà Ignasi Blanch, mentre que Andrea Motis, Joan Chamorro i Ignasi Terraza hi posaran el ritme, i Rosina Ballester, Eduard Sanahuja, Odile Arqué, Sebastià Perelló, Joan Duran, Rubén Luzón, Míriam Cano i Maria Cabrera recitaran textos de Felícia Fuster, Vicent Andrés Estellés, Jaume Vidal Alcover, Joan Alcover, Maria-Mercè Marçal, Blai Bonet, Mercè Rodoreda i Montserrat Abelló. El director artístic d’aquest acte, Sebastià Portell, ens regala 14 motius pels quals val la pena assaborir aquest cita.

Il·lustració: Ignasi Blanch


1. Perquè el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat s’ha convertit, amb els anys, en el certamen de referència en l’àmbit de la poesia catalana, i té com a principal característica la diversitat d’accents, veus i poètiques que proposa.

2. Perquè la Nit de poesia d’enguany gira al voltant del concepte de Correspondències, que li dona títol, en referència a les influències i al diàleg que s’estableix entre un poeta i tot allò que ha llegit, escoltat, sentit, vist o viscut abans.

3. Pels poemes-bisturí de Rosina Ballester i per la llum frontal i plena de blaus d’Odile Arqué.

4. Pel discurs exuberant i d’alt voltatge emocional d’Eduard Sanahuja i l’abstracció beckettiana de Rubén Luzón.

5. Per la interessantíssima reflexió sobre el llenguatge de Sebastià Perelló i els poemes hipnòtics de Maria Cabrera, entre la prosa i la cançó.

6. Per la poesia de clarobscurs i d’imatge portentosa de Joan Duran i pels versos dickinsonians i corprenedors de Míriam Cano.

7. Perquè els poetes no estaran sols: Felícia Fuster, Vicent Andrés Estellés, Jaume Vidal Alcover, Joan Alcover, Maria-Mercè Marçal, Blai Bonet, Montserrat Abelló i Mercè Rodoreda seran invocats a través dels versos dels poetes convidats.

8. Perquè les correspondències no afloraran només en el pla literari: els versos dialogaran també amb música i arts plàstiques, posant en valor tot el potencial multidisciplinar de la poesia.

9. Perquè el trio jazzístic compost per Andrea Motis, Joan Chamorro i Ignasi Terraza interactuarà amb els poetes a través de les notes més blaves de l’escala.

10. Perquè de vegades és complicat destriar entre un bon tòpic poètic i un autèntic estàndard de jazz.

11. Perquè les correspondències seran també gràfiques, gràcies al traç blau i en directe d’Ignasi Blanch.

12. Pel caràcter inquietant i sempre vitalista de l’obra de Blanch, que coneixerem en aquesta ocasió en forma de poemes dibuixats.

13. Perquè aquesta Nit és una oportunitat excepcional per a gaudir dels versos dels poetes convidats i els poetes correspostos a través d’un espectacle complet, en què la paraula esdevé central.

14. Perquè en temps de tensions i barbàrie, la correspondència i la paraula intrínseques en la poesia són, sovint, el millor camí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa