Foto: Eduard Militaru


Som a desembre i no sé com ens hem plantat en un mes tan llunyà, si fa dues setmanes era final d’estiu. Desembre és un mes que té molta pressa. Un mes que o te l’estimes o l’odies, no hi ha terme mig. Has de deixar enllestides moltes coses, tot sembla molt important, molt urgent. Com si el gener fos un precipici. Tancar, tancar coses! Hem de tancar l’any sencer. A sobre només hi ha mig mes hàbil i ho has de resoldre tot en la meitat de temps.

Entre tanta activitat, l’altre dia vaig aturar-me un moment perquè vaig haver d’anar a buscar un tractament nou per a l’esclerosi múltiple al Cemcat (que vol dir Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya i està dins de la Vall d’Hebron). Són només deu pastilles a l’any, aquest tractament. No les perdis, que no saps quant val cada una, em va dir la infermera. Al final m’ho va confessar, quant valien. Poc més i caic de la cadira. Valien una barbaritat. Una sola pastilla és més del que cobra qualsevol al mes. Qualsevol que no treballi al Senat, ja m’enteneu.

Vaig quedar esgarrifada i vaig agrair viure en un país amb sanitat pública perquè si no, de l’EM, es tractaria Rita. Vaig marxar cap a casa amb el valor d’un safari per matar tigres de Sumatra a la butxaca, dintre d’una humil bossa de plàstic. Vaig pensar-hi molta estona. Vaig pensar en com pot haver-hi gent que defensi la sanitat privada. Vaig pensar en totes les farmacèutiques que hi ha al darrere, enriquint-se. Que multipliquen per milions de milions el preu d’una trista pastilla i ho fan simplement perquè poden. Perquè hi tenen el poder. Perquè algú els hi ha donat. (Algú = capitalisme despietat). Perquè és d’una crueltat despietada tenir la fórmula per tractar una malaltia i no fer-la accessible a tothom.

Potser seria un bon càstig deixar sense sanitat pública tots aquells que evadeixen impostos, que s’embutxaquen diners públics, com a teràpia per reflexionar. Perquè ningú escull emmalaltir, igual que ningú escull on neix i no per això no ha de tenir dret a ser curat quan pren mal, tot i que molts ho voldrien (són els ronyosos de primer-els-de-casa, a qui ja m’agradaria veure amb dificultats).

Torna a ser desembre i ja queda poc per tancar un altre any de merda. Però també us ho dic, més merdós hauria estat sense les frases que sovint salven el món quotidià: t’he cuinat un coc, ja hi aniré jo, si no estàs bé truca’m, i tant que ho faré, necessites res, com et trobes, si vols et munto els mobles. I ho diuen igual que m’ho va dir a mi aquella infermera: sense esperar res a canvi.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a desembre 03, 2019 | 15:05
  Anònim desembre 03, 2019 | 15:05
  Estimar, és donar-ho tot sense esperar rebre res a canvi. Gràcies per escriure, llegir-te és genial. Amb la teva autenticitat, aconsegueixes arribar ben endins.
 2. Icona del comentari de: Anònim a desembre 03, 2019 | 20:00
  Anònim desembre 03, 2019 | 20:00
  Jo no criticaria les farmaceutiques,que investiguen malalties com la EM. Son malalties rares, es normal que el tractament sigui car
 3. Icona del comentari de: LaiaGuti a desembre 03, 2019 | 22:31
  LaiaGuti desembre 03, 2019 | 22:31
  Les farmacèutiques tenen coses bones i no tant bones. Crec que al text (molt maco, per cert!) li falta cert coneixement sobre el món dels fàrmacs. Arribar a desenvolupar un medicament costa bilions d'euros, un procés que dura uns 15 anys. D'alguna manera s'ha de recuperar aquesta inversió, per això el preu és tant elevat. Si els fàrmacs es regaléssin o es venguéssin a preus massa baixos, l'empresa no recuperaria la inversió per seguir investigant, i això resultaria en un estancament de nous tractaments. I això no ho vol ningú tampoc. En tot cas, és necessari que hi hagi un equilibri a favor del benefici de les dues parts. Però puc entendre la teva idea!
 4. Icona del comentari de: Susanna? a desembre 04, 2019 | 15:30
  Susanna? desembre 04, 2019 | 15:30
  Genial com sempre ?
 5. Icona del comentari de: Xavier de Pablo a desembre 04, 2019 | 18:40
  Xavier de Pablo desembre 04, 2019 | 18:40
  Fa pocs dies que et vaig descobrir... potser diria trobar.. per casualitat!!! Vares ser notícia a tv3, per Gina . I tinc unes ganes boges de comprar el llibre. Espero poder coincidir el dia 18. Mentre, t'he de dir que estic enganxat als teus escrits del Catorze 14. Molts èxits!!!
 6. Icona del comentari de: Anònim a desembre 04, 2019 | 19:24
  Anònim desembre 04, 2019 | 19:24
  I que no deixin mai d'investigar! A mi m'estan tractant d'un cancer a l'Hospital Clínic i em fan immunoterapia amb un médicament molt nou. La quimio no em va funcionar i si no arriba ser per aquest nou tractament potser ara no estaria aquí. Molt agraida a la pública, però tambe a tots els que investiguen, i entre ells, les farmacèutiques.
 7. Icona del comentari de: Anònim a desembre 07, 2019 | 10:02
  Anònim desembre 07, 2019 | 10:02
  Totalment d,acord, el sou d les persones q investiguen és mileurista,traballen xq saben q hi ha solucion x moltes patologies"incurables"d persones,se senten en molt baixa estima professional, saben d primera ma,les lluites i apostes d les grans farmaceutiques...diners n,hi hà..qui les controla? El malalt,ha pagat a la SS molts diners...ón son? Tots sabem el blanqueix q molts n,han fet ús!!Q els tornin..i se,n fassi bon repartiment, Salut x a tot@s
 8. Icona del comentari de: cristinabru a desembre 10, 2019 | 17:28
  cristinabru desembre 10, 2019 | 17:28
  Maria... fa uns mesos et vaig descobrir i ara ja formes part de mi, de la meva quotidianeitat, dels meus dies. Et llegeixo i et rellegeixo, t'espero. Ja he anunciat als quatre vents al meu marit que vull que em compri Gina pel meu aniversari, per sant jordi, per nadal, tant se val. Gràcies per aquesta franquesa, aquestes imatges sonores, aquestes paraules entrellaçades amb aquesta senzillesa. Llarga vida, Maria.
 9. Icona del comentari de: Rafael Vidal Prats a desembre 11, 2019 | 02:43
  Rafael Vidal Prats desembre 11, 2019 | 02:43
  Conec bé les farmacèutiques, hi he treballat molts anys: només tenen interessos, ni una sola entranya, cap pietat. Però la culpa de que campin per on puguin i esclafin a qui vulguin és bàsicament nostra, no els hi posem límits ni escollim governants que ho facin. I sí, hi ha medicines cares perquè hi ha investigacions cares: però això és una tendenciosa mitja veritat. I aquestes sí que són les grans mentides de la vida! Gràcies, Maria...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa