“Una oportunitat per conèixer la vida i trajectòria d’un gran artista que va enfrontar-se a la seva pitjor adversitat: la sordesa”. Així es presenta el llibre Big Bang Beethoven que, acompanyat d’un disc amb arranjaments d’Eduard Iniesta, forma part de la línia editorial amb què el Palau de la Música i la discogràfica Satélite K volen obrir el món de la música als infants. Fem un recorregut sonor per la vida del compositor.

1. La Tempesta, Sonata per a piano núm. 17 op. 31 (Allegretto).


Hola, soc Beethoven, més ben dit, Ludwig van Beethoven. Com sabeu, des de ben petit vaig ser un músic destacat. A Viena tothom m’admirava per les meves improvisacions al piano, però desgraciadament, quan encara era molt jove, vaig començar a perdre l’oïda fins a quedar-me sord de més gran. Mentre lluitava perquè aquest destí no es fes realitat, la música m’ajudava a expressar els meus sentiments i preocupacions.

Sentiu com s’apropa la tempesta?

* Agafa un mocador i intenta seguir la direcció de la melodia.2. Sonatina per a mandolina i piano en do menor núm. 1, WoO 43.


Sentiu el bonic so de la mandolina? No vaig ser l’únic a compondre obres per a aquest instrument. Mozart i Vivaldi ja ho havien fet uns anys abans. Aquesta sonatina la vaig escriure per a piano i mandolina. Qui hi ha afegit els altres instruments?

* La mandolina és un instrument de corda pinçada que normalment es toca amb pua (una mena d’accessori de forma triangular). Fixa’t en la curiosa sonoritat d’aquest instrument i en els petits trèmolos que sentim en les notes més llargues.

* Et proposem un nou repte: busca una peça de Mozart o Vivaldi que també tingui com a protagonista una mandolina.3. Quartet de corda núm. 4, op.18 (Allegro).


Per fi havia après a escriure quartets! Aquest concretament va entusiasmar a tothom, encara que potser no n’hi havia per tant. I a vosaltres què us en sembla aquesta versió gypsy? A mi m’encanta! El meu Quartet s’ha transformat en una banda de música gitana.

*Fixa’t en el so rascat que acompanya la primera i tercera part d’aquesta música. A més a més de la guitarra acústica, hi ha un altre element sonor. El percussionista està fregant entre si dues esponges dures de rentar plats. Uiiii com rasca!

* Agafa dues esponges dures de rentar plats i rasca-les entre si de forma energètica i constant mentre escoltes aquesta versió de gypsy. Alerta! Només hi has de fer per acompanyar la primera i la tercera part.4. Setena Simfonia op. 92 (Allegretto).


Quan el públic escoltava aquest fragment s’emocionava tant que al final del concert sempre havíem de tornar-lo a tocar.

* Un obstinat és un fragment musical que es va repetint de forma insistent. Fixa’t en l’obstinat rítmic que Beethoven va fer servir per compondre aquesta peça:

* Escolta la música i fixa’t com al final l’obstinat rítmic varia una mica [al lloc de l’última negra hi ha un silenci] sembla que Beethoven demani un petit silenci:5. Novena Simfonia op. 125 (Presto).


Segur que coneixeu la meva gran Simfonia Coral, és una de les obres més interpretades a tot el món i des de fa uns anys és l’himne de la Unió Europea.

*Identifica els instruments solistes que a l’inici interpreten un trosset de l’Oda a l’alegria. Fixa’t també en l’acompanyament del violoncel i el contrabaix.

* Mentre escoltes la música canta el text d’aquesta nova versió.


Oda a l’alegria

Canta a la joia que es desperta amb el nou dia,
fes fora la son i obre els teus ulls: la llum et crida.

Sí, canta, balla i estima,
junts construirem un món millor,
en el qual tothom abraci allò que ens fa ser diferents.

Sí, canta, balla i estima,
junts construirem un món millor,
en el qual tothom abraci allò que ens fa ser diferents.
Big Bang Beethoven

© del text i continguts: Gemma Canadell, Direcció del Servei Educatiu del Palau de la Música Catalana. I de les il·lustracions: Joan García

© Arranjaments i adaptacions musicals: Eduard Iniesta

© Palau de la Música Orfeó Català i Satélite K

Nou comentari

El piano

Comparteix

De mi

Som de carn i os i som esquerda
Comparteix

Paranoid Android

When I am king / You will be first against the wall
Comparteix

No ho puc fer per tu

Si ets bo per començar, també vull veure si ho acabes
Comparteix

Something

I don't want to leave her now/ You know I believe and how

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix