14 dones que han fet història

Isabel Ruiz Ruiz dibuixa i homenatja referents femenins per reivindar el seu llegat

Quantes dones apareixen als llibres d’història que s’estudien a primària, a l’ESO o batxillerat? Per què encara avui costa tant que tinguin la mateixa importància que els homes? “Amb la col·lecció Mujeres rescato grans dones de l’oblit, en un intent de mostrar un món més equilibrat on puguem trobar referents femenins i on la història s’expliqui amb noms de dones”, ens explica Isabel Ruiz Ruiz. Nascuda a Úbeda el 1977, en els darrers anys ha omplert de memòria els seus dibuixos.


1. Virginia Woolf va néixer a Londres (Anglaterra) el 1882 i va morir el 1941 a Lewes (Anglaterra). És considerada una de les principals escriptores i assagistes britàniques del segle XX, i una figura destacada en la lluita pels drets de les dones. És autora d’obres com La senyora Dalloway i Una cambra pròpia

Isabel Ruiz Ruiz2. Marie Curie va néixer a Varsòvia (Polònia) el 1867 i va morir el 1934 a Passy (França). És coneguda pels seus estudis sobre la radioactivitat i per ser la primera dona científica en rebre el Premi Nobel. Durant la seva vida sempre va defensar el tracte igual entre dones i homes. 

Isabel Ruiz Ruiz


 
 3. L’escriptora Agatha Christie va néixer a Torquay (Anglaterra) el 1890 i va morir el 1976 a Winterbrook (Anglaterra). La reina del crim va publicar 66 novel·les.

Isabel Ruiz Ruiz4. Angela Davis va néixer a Birmingham (Alabama, EUA) el 1944, és una activista política afroamericana i professora del Departament d’Història de la Consciència de la Universitat de Califòrnia des de 2008. Activista pels drets civils i contra la discriminació racial i feminista, va formar part del Partit Comunista i dels Panteres Negres. 

Isabel Ruiz Ruiz5. La fotògrafa Vivian Maier va néixer a Nova York el 1926 i va morir el 2009 a Chicago. Coneguda com la “mainadera invisible”, es dedicava a cuidar nens per poder pagar el seu material fotogràfic i tenir una vida que li permetés no deprendre de ningú. Va fer més de 150.000 fotografies durant la seva carrera, amb especial interès en les persones i l’arquitectura de Nova York, Chicago i Los Angeles, tot i que també va viatjar i fotografiar arreu del món.

Isabel Ruiz Ruiz6. Rosa Parks va néixer a Tuskegee (Alabama, Estats Units) el 1913 i va morir el 2005 a Detroit (Michigan, Estats Units). Va ser una figura molt important del moviment pels drets civils als Estats Units. Es va negar a cedir el seu seient a un blanc i moure’s a la part de darrere de l’autobús on viatjava, tal com obligaven les lleis Jim Crow. El seu gest va desencadenar tretze mesos de boicot als autobusos per part dels ciutadans afroamericans. Cinc anys després el Tribunal Suprem dels Estats Units va declarar inconstitucional la llei de segregació als transports públics.

Isabel Ruiz Ruiz7. Simone de Beauvoir va néixer a París el 1908, on va morir el 1986. Va ser una escriptora, professora i filòsofa considerada figura clau del feminisme a partir de la seva obra El segon sexe.

Isabel Ruiz Ruiz8. Wangari Maathai va néixer a Nyeri (Kènia) el 1940 i va morir el 2011 a Nairobi (Kènia). Va ser una política i ecologista que va convertir-se en la primera dona africana en rebre el Premi Nobel de la Pau. Va ser l’any 2004 per la seva contribució al desenvolupament sostenible, la democràcia i la pau. 

Isabel Ruiz Ruiz9. Mary Wollstonecraft va néixer a Spitalfields (Anglaterra) el 1759 i va  morir el 1797 a Londres. Va ser una filòsofa i autora anglesa que al seu llibre Vindicació dels drets de la dona va reivindicar que la dona no és inferior a l’home i va establir les bases del feminisme modern. A més, va ser la mare de la famosa escriptora Mary Shelley. 

Isabel Ruiz Ruiz10. Maruja Mallo va néixer a Viveiro (Lugo) el 1902 i va morir el 1995 a Madrid. Va ser una de les principals artistes de la Generació del 27 i una important pintora del surrealisme. L’any 1936, després de l’alçament militar contra la Segona República espanyola, va fugir a Portugal, i, finalment, a Argentina. El seu exili va durar vint-i-cinc anys.

Isabel Ruiz Ruiz11. Frida Kahlo va néixer a Coyoacán (Mèxic) el 1907, on va morir el 1954. Després d’haver patit un accident que la va deixar postrada al llit, va començar una trajectòria com artista en què els seus quadres reflectien el seu dolor físic, la tempestuosa relació amb el seu marit Diego Rivera, els seus ideals comunistes i la seva concepció de la dona. 

Isabel Ruiz Ruiz12. Agnès Varda va néixer a Ixelles (Bèlgica) el 1928 i va morir el 2019 a París. Va ser una directora de cine i figura mítica de la Nouvelle Vague, considerada una de les pioneres del cinema realitzat per dones i del cine feminista. Va rodar pel·lícules com Cleo de 5 a 7 i La felicitat

Isabel Ruiz Ruiz13. Amparo Poch va néixer a Saragossa el 1902 i va morir el 1968 a Toulouse (França). Va ser una escriptora i metgessa activista antifeixista i llibertària, cofundadora de la revista Mujeres libres. Al llarg de la seva vida va ajudar moltes dones obreres a posar fi als prejudicis i tradicions sobre la maternitat i la sexualitat. A més, va cuidar de nens refugiats de la guerra civil.  

Isabel Ruiz Ruiz14. Irena Sendler va néixer a Varsòvia (Polònia) el 1910, on va morir el 2008. És coneguda com “l’àngel del gueto de Varsòvia”. Va ser una infermera i treballadora social que, durant la Segona Guerra Mundial, va salvar la vida de més de 2.500 nens jueus.

Isabel Ruiz Ruiz

Comentaris

  Historiadora Juliol 1, 2019 8:27 pm
  Marie Skłodowska-Curie és el nom correcte, que inclou és el seu cognom de naixement i no només el del seu marit...
  Anònim Març 11, 2020 7:56 pm
  tengo alérgia a tu familia (sin ofender)
  Maria Maig 12, 2021 11:51 am
  M'agradat molt.

Nou comentari

Manuel Forcano
I dins el pit / el vol d'un ocell a qui ha defallit sota les ales / l'aire
Més entrades...