Catorze
14 llibres que 14 llibreters regalaran per Sant Jordi

Des de Catorze hem preguntat a catorze llibreters de Perpinyà, Palma, Tortosa, Gandia, Alins, Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Valls, el Vendrell, Vic i Banyoles quin llibre regalaran per Sant Jordi. Us convidem a llegir-ho i a visitar força llibreries el 23 d’abril i qualsevol dia de l’any.

1. Carlota Freixenet, de la llibreria La Carbonera de Barcelona, regalarà Jane Eyre, de Charlotte Brontë, traduït per Marta Pera Cucurell i publicat per Viena.

Llibre per regalar: Jane Eyre, Charlotte Brönte

Tothom necessita aquest tros d’història: espectacular, ben travada, ben escrita i amb la fúria de Charlotte Brontë, que, malgrat ser una intensa, era una de les autores més potentíssimes de la literatura victoriana. És un llibre llarg? Sí. Però no cansa, no esgota, i passa com un got d’aigua fresca un dia d’estiu. És brutal llegir una història d’amor i de passió que no parteix d’una heroïna perfecta sinó d’una dona de carn i ossos, i poder-ho fer en català de la mà de la traducció de la Marta Pera Cucurell amb aquesta edició del Club Victòria. Sempre a favor dels llibres preciosos per dins i per fora.



2. Toni Ferron, de la Llibreria Foster & Wallace de Vic, regalarà Bona sort, de Nickolas Butler, traduït per Marc Rubio i publicat per Periscopi.

No pararíem de regalar-la. Sobretot perquè és diferent, és una novel·la de treballadors de la construcció: un argument nou que encara no ens havien explicat mai. Són tres joves i amics paletes que han de construir en molt poc temps una supercasa aïllada en una zona muntanyosa per a una propietària molt rica. Tot i saber que és un compromís arriscat pel poc temps que tenen, els tres joves decideixen signar el contracte.

La recomanem perquè és una història explicada contra rellotge que funciona molt bé, i els personatges estan molt ben construïts (fins i tot l’enigmàtica propietària l’anem descobrint amb fascinació: es mereixeria una novel·la per a ella sola!). Llegint-la som testimonis de les ambicions, somnis, ansietats i pors per entregar la casa acabada a temps.

Podria ser també una metàfora del capitalisme contra rellotge que vivim diàriament. L’autor, Nickolas Butler, ja és un dels grans escriptors de la narrativa nord-americana contemporània, ja que també havia publicat la maravellosa Canciones de amor a quemarropa. No us la perdeu!


3. Iolanda Batallé, de la llibreria Ona de Barcelona, regalarà El bosc de la nit, de Djuna Barnes, traduït per Laia Malo i publicat per LaBreu.

Ja l’estic regalant i venent. És un llibre que vaig llegir amb vint-i-pocs anys en anglès perquè no n’hi havia cap traducció, i celebro moltíssim que la Laia Malo, que m’encanta com a poeta i com a músic, ens l’hagi dut al català. La Djuna Barnes, la Jane Bowles, l’Anne Sexton són autores que m’acompanyen. De fet, una de les meves batalles de vida és reivindicar la història de les dones i Djuna Barnes és molt poc coneguda aquí, quan és una escriptorassa.

És una novel·la d’un nivell poètic bestial. I tot i ser del 36, és actual perquè parla del dolor que hi ha en l’amor, del dolor que hi ha en el que som. Té coses tan bones com “Senyor, la canalla sap coses que no pot explicar: els agrada tant la caputxeta vermella com el llop dins del llit”.


4. Joan Roure, de la llibreria La irreductible de Lleida, regalarà Guilleries, de Ferran Garcia, publicat per Males Herbes.

Definida com a western crepuscular, el que fa tan addictiva aquesta obra és la manera que té en Ferran Garcia de conduir-la. L’arquitectura emprada en la seva construcció i, sobretot, la forma amb què el taradellenc ens la conta: amb bellesa, però també amb cruesa i violència quan la història ho demana. Tot queda embolcallat en una atmosfera de misteri que es manté fins al final.

Al principi pot semblar complicat encaixar totes les peces del trencaclosques, però a mesura que avancem n’anirem descobrint tots els perquès. Atenció també a l’entramat de personatges, està molt ben construït: tots ells tenen secrets que anirem sabent, i tots tenen una evolució força encertada.

Garcia és bon coneixedor de la Catalunya interior per on ens mou. I això, ajudat per unes acurades descripcions, facilita la tasca d’endinsar-nos en els boscos, les muntanyes i els poblets de les Guilleries.


5. Maria Barceló, de la Llibreria Lluna de Palma, regalarà Estimada Mirta, de Maria Escalas, publicat per Amsterdam.

Un llibre que ens ha fascinat per la seva història tan propera per a molts dels mallorquins que viatjaren a l’Argentina en temps del franquisme. Tots els personatges viuen històries intenses, emotives. I és que a totes les famílies hi ha conflictes, interessos; i cada un d’ells ho viu des del seu punt de vista. Però n’hi ha que intenten ser neutres, es pensen que si fan les coses bé, res els pot passar. El pare escriu a la seva filla quan és capaç d’obrir els ulls a tot allò que ell no havia estat capaç de veure, o no ho havia volgut veure. Quan acabes el llibre, tots aquests personatges formen part de la teva vida i et demanes: i jo, què hauria fet?



6. Irene Tortós, de la llibreria l’Altell de Banyoles, regalarà I del cel van caure tres pomes, de Narine Abgarian, traduït per Marta Nin i publicat per Comanegra.

Recomanaria aquest llibre perquè els seus protagonistes conformen una història plena d’humanitat, amor i vida. Perquè em vaig enamorar de la seva literatura i estimo l’Anatolia, però també la Iassaman, en Hovhannés, en Vasili, en Tigran i tots. La novel·la es situa a Maran (Armènia), un poble tocat per desgràcies que va envellint a mesura que la població també ho fa. Un cant d’amor il·luminador i emotiu. Preciós!


7. Meritxell-Anfitrite Álvarez, de la Llibreria Natura Llibres d’Alins (Pirineu), regalarà pequeñas mujeres rojas, de Marta Sanz, publicat per Anagrama.

«Nosotros éramos oriundos y también éramos de otra parte. Somos los niños perdidos y las mujeres muertas. Dios no existe –damos fe de ello…»

Paula Quiñones arriba a Azafrán per localitzar fosses de la Guerra Civil. Ve a desenterrar ossos. A fer preguntes per desenterrar ossos. És la forastera. La dona estranya. La guapa. La coixa. La desnivellada. La inspectora d’Hisenda… I la protagonista de pequeñas mujeres rojas –així, en minúscula.

Novel·la negra –negríssima– ambientada en un d’aquells pobles de l’Espanya profunda on els carrers segueixen travessats per noms de generals franquistes. Hi ha un hotel ominós. Una família sospitosa d’atrocitats. Un patriarca centenari que parla amb les mirades perquè ha perdut la parla. Un crim que va passar temps enrere. Pistoles que continuen carregades. Voltors famèlics de la carn que va delmar el feixisme. Famèlics de memòria, com l’autora.

Hi ha afusellaments, tortures, traïcions, venjances, mentides, violència i violències. Contra les dones, contra les petites dones vermelles. Dones tancades a la golfa de les boges. Dones esguerrades. I frases que fan sagnar amb cada paraula, en homenatge a un mestre del gènere, Dashiell Hammett, però també a Peter Pan o a Alícia al país de les meravelles.

Brutal, vindicativa i política, la novel·la va ser escrita com a rebuig de l’escriptora davant la irrupció de la ultradreta. Un western que Marta Sanz recomana llegir a poc a poc, sense pressa per saber què passarà al final; de manera que, si el 22 de maig no heu arribat a l’última pàgina, podeu participar igual al grup de lectura que farem amb ella a la llibreria.



8. Joana Serra, de la Llibreria La Catalana de Perpinyà, regalarà Catalunya Nord: 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país, publicat per l’Associació Arrels.

El maig del 1981 naixia Ràdio Arrels, l’única ràdio associativa que emet 100% en català a Catalunya Nord, i potser de les poques que és tan fidel a la llengua a la resta dels Països Catalans. El setembre del mateix any, s’obria l’escola immersiva Arrels.

Avui, 40 anys després, les iniciatives han prosperat i les celebren amb un llibre memòria, il·lustrant la petita i la gran actualitat d’aquest país que han compartit amb la seva gent. Es tracta de la crònica dels esdeveniments que han marcat l’actualitat econòmica, cultural, social i política dels anys 1981 al 2021 en aquest petit territori. Us el recomano perquè és un llibre que no sortirà en cap mitjà de comunicació. I és un llibre que ens invita de manera molt amena a reflexionar sobre el futur de Catalunya Nord.



9. Júlia Secall, de la llibreria Roca de Valls, regalarà Palabras del Egeo, de Pedro Olalla, publicat per Acantilado.

Perquè porto Grècia al cor, perquè teníem el bitllet a la mà per anar a terres gregues i la pandèmia no ens ho va permetre, perquè a la persona a qui li regalaré sé que li agradarà i això m’agrada, perquè llegir l’Olalla és enriquidor, i de retruc, me l’autoregalaré per combatre la nostàlgia.



10. Maria Ambra, de la llibreria Ambra de Gandia, regalarà la Poesia Completa 1945-1987 de Joan Fuster, publicada per Institut Alfons el Magnànim.

Per primera vegada es pot gaudir de l’obra poètica de Joan Fuster, que és la menys coneguda. Són molt famosos els seus aforismes, així com la seua obra assagística, però els seus poemes també són d’una gran riquesa quant a la varietat d’estrofes, sonets, vers lliure, i a la gran varietat temàtica que recullen: existencialistes, satírics, polítics. Així celebrem Sant Jordi i l’Any Fuster!



11. Gertri Adserà, de la llibreria Adserà de Tarragona, regalarà La historia de Aria, de Nazanine Hozar, publicada per Salamandra.

La mort de la mare és el detonant per a conèixer la història de la Duchess. És una història plena d’humanitat, perdó i resiliència, amagada darrere la paraula thriller.

És molt més que una policíaca, és entendre que sempre hi ha un demà i que tu el pots modelar. No ho serà, però hauria de ser un dels més venuts.



12. Guillem Terribas, de la Llibreria 22 de Girona, regalarà Un cafè a Roma, de Josep Maria Fonalleras, publicat per Univers.

Regalaria Un cafè a Roma, perquè Fonalleras va compartir d’una manera molt propera la seva Roma, la que li va ensenyar el seu pare, la que ha visitat amb amics, amigues i sol. La que ha anat a veure amb els seus fills. És un llibre vàlid per a una persona que no hagi estat a Roma o no li interessi: la lectura del llibre li farà caviar d’opinió i li farà venir ganes d’anar-hi. I si és un enamorat de Roma, compartirà aquest amor amb en Fonalleras. 



13. Ester Galindo, de la llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa (que, nascuda el 1760, és una de les més antigues de Catalunya), regalarà El claro del bosque, de Marisa Madieri, publicat per Minúscula en la traducció de l’editora de la casa, Valeria Bergalli.

Ens narra la història d’una petita margarida silvestre, la Dafne. La seva vida al bosc on ha nascut i on viurà tota la seva curta vida. Una faula delicada, tendra i de fàcil lectura, que ens transmet sense dramatisme, amb senzillesa, i com si d’un joc es tractés, les implacables lleis de l’existència humana.



14. Jordi Mitjans, de la llibreria Mitjans del Vendrell, regalarà Guilleries, de Ferran Garcia, publicat per Males Herbes.

Guilleries està ambientada a Taradell i a la Plana de Vic, a la darrera guerra carlina, i se centra en la figura d’en Boi i del seu passat, i en els descobriments al voltant de l’amistat, l’amor i la crueltat.

Mentre els obrers construeixen les vies del ferrocarril que acabarà portant el progrés a la comarca, aquell món despietat i ancestral es va apagant, però encara hi ha cabuda per a grans històries: aventures íntimes i brutals, impregnades de dolor, bellesa i misteri. Però allò que fa especial Guilleries és que és una novel·la que atrapa els lectors: a banda de la força amb què està escrita, hi ha una trama que t’obliga a avançar, a deixar-te endur pel carisma dels seus personatges.


Si per Sant Jordi no pots anar a la llibreria, trobaràs tots aquests llibres a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents:

Més notícies
Foto: Edurne Tx
14 llibres que pots regalar per Sant Jordi aquest 2022
Comparteix
Catorze proposa una tria de novetats editorials per celebrar el Dia del Llibre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa